nimicire dex - definiţie, sinonime, conjugare
NIMICÍ, nimicesc, vb. IV. Tranz. A face să nu mai existe, a reduce la nimic (omorând, distrugând, lichidând); a distruge, a desfiinţa, a prăpădi, a extermina, a lichida, a nimicnici. – Din nimic.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NIMICÍRE, nimiciri, s.f. Acţiunea de a nimici; distrugere, nimicnicire. ♦ Fig. Moarte. – V. nimici.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A NIMIC//Í ~ésc tranz. A face să nu mai existe; a şterge de pe faţa pământului; a prăpădi; a distruge. /Din nimic
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

nimicí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. nimicésc, imperf. 3 sg. nimiceá; conj. prez. 3 sg. şi pl. nimiceáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

nimicíre s. f., g.-d. art. nimicírii; pl. nimicíri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NIMICÍ vb. 1. v. distruge. 2. a desfiinţa, a distruge, a lichida, a prăpădi, (fig.) a topi. (Au ~ pur şi simplu totul în calea lor.) 3. v. masacra. 4. a distruge, a potopi, a prăpădi, a sfărâma, a zdrobi, a zvânta, (înv. şi pop.) a pierde, a răpune, a risipi, (pop.) a isprăvi, a zdrumica, (înv. şi reg.) a sodomi, (reg.) a litrosi, (prin Transilv.) a potroşi, (înv.) a cura, a nimicnici, a potrebi, a stropşi, a târî, a zdruncina, (grecism înv.) a afanisi, (fig.) a secera, a spulbera. (I-a ~pe duşmani.) 5. a distruge, a rade, a zdrobi, (înv. şi reg.) a sparge, (fig.) a pulveriza, a şterge. (Au ~ cetatea duşmană.) 6. v. mistui. 7. a (se) distruge, a (se) prăpădi, a (se) strica. (Ploaia a ~ recolta.) 8. a distruge, (fig.) a sfărâma, a ucide, a zdrobi. (I-a ~ toate visurile.)
(Dicţionar de sinonime)

NIMICÍRE s. 1. v. distrugere. 2. v. masacrare. 3. distrugere, lichidare, potopire, prăpădire, sfărâmare, zdrobire, (înv. şi pop.) pierdere, risipire, (pop.) zdrumicare. (~ armatei duşmane în luptă.) 4. distrugere, zdrobire, (înv.) spargere. (~ Sodomei şi a Gomorei.) 5. distrugere, prăpădire, stricare. (~ recoltei din cauza ploii.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A nimici ≠ a crea
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ni nim nimi nimic nimici

Cuvinte se termină cu literele: re ire cire icire micire