nimicit dex - definiţie, sinonime, conjugare
NIMICÍ, nimicesc, vb. IV. Tranz. A face să nu mai existe, a reduce la nimic (omorând, distrugând, lichidând); a distruge, a desfiinţa, a prăpădi, a extermina, a lichida, a nimicnici. – Din nimic.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NIMICÍT, -Ă, nimiciţi, -te, adj. Care a fost redus la nimic; distrus. – V. nimici.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A NIMIC//Í ~ésc tranz. A face să nu mai existe; a şterge de pe faţa pământului; a prăpădi; a distruge. /Din nimic
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

nimicí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. nimicésc, imperf. 3 sg. nimiceá; conj. prez. 3 sg. şi pl. nimiceáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NIMICÍ vb. 1. v. distruge. 2. a desfiinţa, a distruge, a lichida, a prăpădi, (fig.) a topi. (Au ~ pur şi simplu totul în calea lor.) 3. v. masacra. 4. a distruge, a potopi, a prăpădi, a sfărâma, a zdrobi, a zvânta, (înv. şi pop.) a pierde, a răpune, a risipi, (pop.) a isprăvi, a zdrumica, (înv. şi reg.) a sodomi, (reg.) a litrosi, (prin Transilv.) a potroşi, (înv.) a cura, a nimicnici, a potrebi, a stropşi, a târî, a zdruncina, (grecism înv.) a afanisi, (fig.) a secera, a spulbera. (I-a ~pe duşmani.) 5. a distruge, a rade, a zdrobi, (înv. şi reg.) a sparge, (fig.) a pulveriza, a şterge. (Au ~ cetatea duşmană.) 6. v. mistui. 7. a (se) distruge, a (se) prăpădi, a (se) strica. (Ploaia a ~ recolta.) 8. a distruge, (fig.) a sfărâma, a ucide, a zdrobi. (I-a ~ toate visurile.)
(Dicţionar de sinonime)

NIMICÍT adj. 1. v. distrus. 2. distrus, exterminat, stârpit. (O populaţie ~.) 3. distrus, lichidat, potopit, prăpădit, sfărâmat, zdrobit, (înv. şi pop.) risipit, (pop.) zdrumicat, (înv.) stropşit. (Duş-manul zăcea ~.) 4. distrus, zdrobit, (înv. şi reg.) spart. (O cetate ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A nimici ≠ a crea
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ni nim nimi nimic nimici

Cuvinte se termină cu literele: it cit icit micit imicit