nivela dex - definiţie, sinonime, conjugare
NIVÉLĂ s.f. v. nivel.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NIVELÁ, nivelez, vb. I. Tranz. A face să fie la acelaşi nivel; a realiza o suprafaţă plană. ♦ Fig. A pune pe acelaşi plan, a face să dispară diferenţele; a egaliza. ♦ A măsura cu ajutorul unor instrumente speciale diferenţa de nivel dintre două sau mai multe puncte. – Din fr. niveler.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A NIVEL//Á ~éz tranz. 1) (suprafeţe, terenuri etc.) A face să devină neted; a netezi; a îndrepta; a aplana; a egala. ~ un drum. 2) (diferenţa de înălţime) A determina cu ajutorul nivelului. 3) fig. A aduce la acelaşi nivel; a situa pe acelaşi plan; a egala; a aplana. /<fr. niveler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NIVÉLĂ s.f. Instrument folosit pentru stabilirea poziţiei orizontale a suprafeţelor sau a dreptelor. [< fr. nivelle].
(Dicţionar de neologisme)

NIVELÁ vb. I. 1. tr. A aduce (un teren) la acelaşi nivel; a îndrepta, a netezi. ♦ (Fig.) A pune pe acelaşi plan, a egaliza. ♦ A măsura cu ajutorul unor instrumente speciale diferenţa de nivel dintre două sau mai multe puncte. 2. refl. A ajunge la acelaşi nivel; a se egaliza. [< fr. niveler].
(Dicţionar de neologisme)

NIVÉLĂ s. f. 1. instrument pentru verificarea orizontalităţii unei piese, maşini, instalaţii, a verticalităţii unui perete în curs de construcţie. 2. (geol.) instrument pentru măsurarea directă, pe teren, a diferenţelor de înălţime între două puncte. (< fr. nivelle)
(Marele dicţionar de neologisme)

NIVELÁ vb. tr. 1. a aduce (un teren etc.) la acelaşi nivel; a netezi. 2. (fig.) a pune pe acelaşi plan, a egaliza. (< fr. niveler)
(Marele dicţionar de neologisme)

nivélă s. f. (tehn.), pl. nivéle
(Dicţionar ortografic al limbii române)

nivelá vb., ind. prez. 1 sg. niveléz, 3 sg. şi pl. niveleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NIVÉLĂ s. (TEHN.) 1. nivelmetru. 2. nivelă cu bulă de aer v. cumpănă.
(Dicţionar de sinonime)

NIVELÁ vb. 1. a netezi, (înv. şi reg.) a obli, a sclivisi, (reg.) a asemălui, a asemăna, a tăpşi. (A ~ suprafaţa unui obiect.) 2. v. făţui. 3. a îndrepta, a netezi. (~ zidul cu mortar.) 4. v. orizontaliza.
(Dicţionar de sinonime)

NIVELÁ vb. v. egaliza.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A se nivela ≠ a se denivela
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ni niv nive nivel

Cuvinte se termină cu literele: la ela vela ivela