noatenă dex - definiţie, sinonime, conjugare
NOÁTEN, -Ă, noateni, -e, s.m. şi f. 1. (Pop.) Miel sau mioară de la înţărcare până la doi ani. ♢ (Adjectival) Miel noaten. 2. (Reg.) Mânz a cărui limită de vârstă variază de la şase luni până la doi sau trei ani. 3. (Reg.) Lână (neagră) de miel sau de mioară tunsă în al doilea an. [Var.: noátin, -ă s.m. şi f.] – Lat. annotinus, -a, -um „în vârstă de un an”.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NOÁTEN ~i m. rar 1) Miel de la vârsta înţărcării până la doi ani. 2) Mânz între şase luni şi doi sau trei ani. /<lat. annoctinus, ~a, ~um
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

noáten s. m., pl. noáteni
(Dicţionar ortografic al limbii române)

noátenă s. f., g.-d. art. noátenei; pl. noátene
(Dicţionar ortografic al limbii române)

noáten, noátenă, noáteni, noátene, adj., s.m. şi f. 1. (adj., înv. şi reg.; despre oi, berbeci, miei) care a împlinit un an, în vârstă de un an. 2. (adj.; reg.) cu lâna de culoare închisă (de la cafeniu la negru). 3. (adj.; înv. şi reg.; despre lână) care este tuns de pe oi noatene. 4. (s.m.; reg.) miel, oaie sau berbec a căror limită de vârstă variază după regiuni (de la 6 luni până la doi sau trei ani); mia, mioară, cârlan, interţiu; berbec de 3 ani castrat; berbec pentru reproducţie. 5. (s.f.; reg.) lână tunsă de pe miei şi mioare (în al doilea an); o cantitate anumită de lână nelucrată. 6. (s.m. şi f.; reg.) mânz (de la 6 luni până la 3 ani), mânză, cârlan, tretin; (fig.; s.m.) tânăr, flăcău, mânz.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
NOÁTEN s. (ZOOL.) 1. cârlan, mior. (~ este mielul de peste un an.) 2. (înv. şi reg.) strâjnic. (~ este calul de circa doi ani.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: no noa noat noate noaten

Cuvinte se termină cu literele: na ena tena atena oatena