nomogramă dex - definiţie, sinonime, conjugare

nomogramă

[Sinonime]
NOMOGRÁMĂ, nomograme, s.f. (Mat.) Reprezentare grafică în plan, folosind linii sau puncte cotate, a unei relaţii dintre două sau mai multe mărimi variabile, cu ajutorul căreia se pot determina rapid valorile unei mărimi în funcţie de valorile cunoscute ale celorlalte mărimi care intră în relaţia considerată. – Din fr. nomogramme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NOMOGRÁM//Ă ~e f. mat. Reprezentare grafică a relaţiei de dependenţă dintre două sau mai multe variabile, care serveşte la determinarea valorii numerice a altor mărimi. /<fr. nomogramme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NOMOGRÁMĂ s.f. (Mat.) Reprezentare grafică a unei funcţii cu una sau mai multe variabile sau a unei ecuaţii cu trei sau mai multe variabile. ♢ Nomogramă carteziană = nomogramă raportată la un sistem de coordonate plane. [< fr. nomogramme, cf. gr. nomos – lege, gramma – scriere].
(Dicţionar de neologisme)

NOMOGRAMĂ s. f. reprezentare grafică plană, cu ajutorul unor linii gradate, a unei relaţii matematice între două sau mai multe mărimi variabile, servind, printr-o simplă citire, uneia dintre mărimi; abac (2). (< fr. nomogramme)
(Marele dicţionar de neologisme)

nomográmă s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. nomográmei; pl. nomográme
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NOMOGRÁMĂ s. (MAT.) abacă. (~ este o reprezentare grafică în plan.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: no nom nomo nomog nomogr

Cuvinte se termină cu literele: ma ama rama grama ograma