normand dex - definiţie, sinonime, conjugare
NORMÁ, normez, vb. I. Tranz. 1. A determina cantitatea de muncă necesară pentru efectuarea unui produs, pentru executarea unei operaţii sau o cantitate de produse care trebuie să fie obţinută într-o unitate de timp în anumite condiţii tehnico-organizatorice. ♦ A stabili cantitatea de materie primă, de combustibil etc. necesară pentru obţinerea unui produs. 2. A supune unei norme (1), a stabili ceva prin norme. – Din normă.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NORMÁND, -Ă, normanzi, -de, s.m. şi f., adj. 1. S.m. şi f. (La m. pl.) Nume sub care erau cunoscute neamurile germanice care locuiau în Peninsula Scandinavă, Irlanda şi în insulele vecine; vikingi, varegi; (şi la sg.) persoană care făcea parte din aceste neamuri sau populaţii. 2. Locuitor al Normandiei. 3. Adj. Care aparţine normanzilor (1) sau locuitorilor Normandiei, privitor la normanzi sau la locuitorii Normandiei. – Din fr. normand.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A NORM//Á ~éz tranz. A face să corespundă unei norme. /Din normă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NORMÁN//D ~dă (~zi, ~de) m. şi f. 1) la pl. Populaţia germanică care locuia în Peninsula Scandinavă şi în insulele vecine. 2) Persoană care făcea parte din această populaţie. /<fr. normand
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NORMÁ vb. I. tr. A stabili norma (de lucru). [Cf. germ. normen, normieren, rus. normirovati].
(Dicţionar de neologisme)

NORMÁ vb. tr. 1. a stabili norma de muncă pentru un anumit domeniu de activitate. ♢ a stabili cantitatea de materie primă, de combustibil etc. necesară. 2. a supune unei norme (1). (< normă)
(Marele dicţionar de neologisme)

NORMÁND, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Normandia. ♢ (s. n.) dialect dintr-un grup de dialecte din nordul Franţei, vorbit în Normandia. (< fr. normand)
(Marele dicţionar de neologisme)

normá vb., ind. prez. 1 sg. norméz, 3 sg. şi pl. normeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

normánd s. m., adj. m., pl. normánzi; f. sg. normándă, g.-d. art. normándei, pl. normánde
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: no nor norm norma norman

Cuvinte se termină cu literele: nd and mand rmand ormand