normat dex - definiţie, sinonime, conjugare
NORMÁ, normez, vb. I. Tranz. 1. A determina cantitatea de muncă necesară pentru efectuarea unui produs, pentru executarea unei operaţii sau o cantitate de produse care trebuie să fie obţinută într-o unitate de timp în anumite condiţii tehnico-organizatorice. ♦ A stabili cantitatea de materie primă, de combustibil etc. necesară pentru obţinerea unui produs. 2. A supune unei norme (1), a stabili ceva prin norme. – Din normă.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NORMÁT, -Ă, normaţi, -te, adj. 1. Care se efectuează după norme (3) stabilite, care este corespunzător unor astfel de norme; (despre consum) care este corespunzător unor cantităţi dinainte stabilite. ♢ Contabilitate normată = sistem de contabilitate în care conturile poartă numere simbolice, aceleaşi în toate întreprinderile şi instituţiile. 2. Care se conformează unei norme (1), unor reguli obligatorii. – V. norma.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A NORM//Á ~éz tranz. A face să corespundă unei norme. /Din normă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NORMÁ vb. I. tr. A stabili norma (de lucru). [Cf. germ. normen, normieren, rus. normirovati].
(Dicţionar de neologisme)

NORMÁT, -Ă adj. Care se efectuează după norme stabilite. ♢ (Fin.) Contabilitate normată = sistem de contabilitate în care conturile poartă numere simbolice, aceleaşi în toate întreprinderile. [< norma, cf. fr. normé].
(Dicţionar de neologisme)

NORMÁ vb. tr. 1. a stabili norma de muncă pentru un anumit domeniu de activitate. ♢ a stabili cantitatea de materie primă, de combustibil etc. necesară. 2. a supune unei norme (1). (< normă)
(Marele dicţionar de neologisme)

NORMÁT, -Ă adj. care se efectuează după norme stabilite. o contabilitate ~ă = sistem de contabilitate în care conturile poartă numere simbolice, aceleaşi în toate întreprinderile. (< norma)
(Marele dicţionar de neologisme)

normá vb., ind. prez. 1 sg. norméz, 3 sg. şi pl. normeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

normát adj. m., pl. normáţi; f. sg. normátă, pl. normáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Antonime:
Normatnenormat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: no nor norm norma

Cuvinte se termină cu literele: at mat rmat ormat