noroc dex - definiţie, sinonime, conjugare

noroc

[Sinonime]
NORÓC, (pop.) noroace, s.n. 1. Soartă, ursită, destin (favorabil). ♢ Cu sau fără (de) noroc = a) loc. adj. şi adv. (care este) cu (sau fără) succes; b) loc. adj. care exprimă, arată (ne)fericire, (in)succes. ♢ Loc. adv. La (sau într-un) noroc = la întâmplare, fără a fi sigur de reuşită. ♢ Expr. (Pop.) La cât mi-a sta norocul = în ce măsură voi fi favorizat de soartă. A-i fi scris în noroc să... = a-i fi sortit să... 2. Întâmplare neaşteptată sau concurs de împrejurări favorabile care asigură reuşita unei acţiuni, îndeplinirea unei dorinţe etc.; şansă, baftă. ♢ Joc de noroc = nume generic dat jocurilor în care câştigul depinde (aproape exclusiv) de întâmplare. ♢ Expr. A avea noroc sau a fi cu noroc = a avea succes sau a fi favorizat de împrejurări în acţiunile întreprinse. Noroc că... = bine că..., din fericire... A avea norocul să.... = a se ivi prilejul favorabil pentru... A avea noroc de cineva (sau de ceva) = a avea avantajul de a da peste cineva (sau ceva) folositor; a se putea sluji cu folos de cineva sau de ceva. Unde-i norocul să... = ce bine ar fi să... A da noroc = a) a saluta; b) a închina, a ciocni, a ura. Noroc! = formulă de salut sau de urare. 3. Stare sufletească sau situaţie în care omul se simte fericit; fericire, bine. ♦ Bunăstare. – Din sl. naroku.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NOR//ÓC ~oáce n. pop. 1) Soartă, destin favorabil. ♢ La (sau într-un) ~ la întâmplare. 2) Concurs de împrejurări favorabile. ♢ A-i surâde cuiva ~ocul a-i merge cuiva în viaţă. A-şi încerca ~ocul a întreprinde ceva fără a fi sigur de reuşită. Spre ~ocul cuiva din fericire. Cum a da târgul şi ~ocul cum va fi; după împrejurări. A avea ~ a reuşi, a avea succes. Joc de ~ joc (de cărţi, de zaruri etc.) în care câştigul este întâmplător; joc de ha-zard. ~! formulă de salut. 3) Stare de satisfacţie deplină; fericire. A-şi găsi ~ocul. ♢ A fugi de ~ a evita inconştient ceea ce putea să aducă fericire. /<sl. naroku
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

noróc (noroáce), s.n. – 1. Şansă, fericire. – 2. Întîmnplare, hazard. – Sl. narokŭ (Miklosich, Slaw. Elem., 32), cf. sb., cr., pol. narok. – Der. noroceală (var. norocire), s.f. (soartă, noroc); noroci, vb. (a face fericit); norocos, adj. (fericit, cu noroc); nenoroc, s.n. (nenorocire); nenoroci, vb. (a pierde, a distruge, a ruina; a silui); nenorocos, adj. (fără noroc).
(Dicţionarul etimologic român)

a călca în noroc expr. (eufem.) a călca din neatenţie pe stradă etc. în materia fecală (de provenienţă cel mai adesea canină). (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

noróc s. n., pl. noroáce
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NORÓC s., interj. 1. s. şansă, (înv. şi pop.) norocire, strişte, (înv.) selamet, (fam.) baftă, (rar fig.) venă. (Lipsit de ~; ~ul lui a fost acela ca....) 2. s. v. fericire. 3. interj. ferice!, halal! (~ de voi!) 4. s. v. soartă.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Noroc ≠ ghinion, nenoroc, nenorocire
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: no nor noro

Cuvinte se termină cu literele: oc roc oroc