nuclear dex - definiţie, sinonime, conjugare

nuclear

NUCLEÁR, -Ă, nucleari, -e, adj. 1. Care aparţine nucleului atomic, privitor la nucleul atomic. ♢ Fizică nucleară = ramură a fizicii care se ocupă cu studiul nucleului atomic şi al fenomenelor în care nucleul are rolul principal. Chimie nucleară = ramură a chimiei care se ocupă cu studiul nucleului atomic. Reacţie nucleară = fenomen de interacţiune între două sau mai multe nuclee atomice (ori constituenţi ai lor), în urma căruia se modifică natura, structura, numărul etc. particulelor participante şi se dezvoltă o mare cantitate de energie. Energie nucleară = energie obţinută prin dezintegrarea atomului în urma unor reacţii nucleare; energie atomică. 2. Care se bazează pe energia atomică, pe degajarea de energie atomică sau pe arme atomice. [Pr.: -cle-ar] – Din fr. nucléaire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NUCLEÁR ~ă (~i, ~e) 1) Care ţine de nucleul atomic; propriu nucleului atomic. ♢ Fizică ~ă ramură a fizicii care se ocupă cu studiul nucleului atomic. Energie ~ă energie produsă de reacţia nucleară. Reacţie ~ă fenomen de transformare a nucleelor atomice în procesul de interacţiune reciprocă dintre ele. Explozie ~ă degajare bruscă a unei cantităţi enorme de energie, determinată de o reacţie în lanţ. 2) Care ţine de energia atomică; propriu energiei atomice. ♢ Arme ~e arme bazate pe folosirea energiei atomice. 3) Care aparţine nucleului (unei celule). [Sil. -cle-ar] /<fr. nucleaire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NUCLEÁR adj. Referitor la nucleu, al nucleului (unui atom). ♢ Fizică nucleară = parte a fizicii care studiază nucleul atomic şi fenomenele legate de el; chimie nucleară = parte a chimiei care studiază nucleul atomului; reacţie nucleară = interacţiune a două sau mai multe nuclee atomice (ori constituenţi ai acestora), prin care se modifică natura, structura, numărul particulelor participante şi se dezvoltă o mare cantitate de energie; energie nucleară = energie care se dezvoltă prin dezintegrarea atomului în urma unor reacţii nucleare. [Pron. -cle-ar. / cf. fr. nucléaire].
(Dicţionar de neologisme)

NUCLEÁR, -Ă adj. 1. referitor la nucleul celulei. 2. referitor la nucleul atomului. 3. referitor la energia atomică, bazat pe această energie. o energie ~ă = energie care se dezvoltă prin dezintegrarea atomului în urma unor reacţii nucleare; combustibil~ = material fisionabil care produce energie nucleară. ♢ arme ĕ = arme care folosesc energia nucleară (arma atomică şi termonucleară). (< fr. nucléaire)
(Marele dicţionar de neologisme)

nucleár adj. m. (sil. -cle-), pl. nucleári; f. sg. nucleáră, pl. nucleáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: nu nuc nucl nucle nuclea

Cuvinte se termină cu literele: ar ear lear clear uclear