număra dex - definiţie, sinonime, conjugare
NUMĂRÁ, númăr, vb. I. Tranz. 1. A socoti câte unităţi sunt într-un şir, într-o serie, într-un grup etc.; a determina numărul de elemente dintr-o mulţime; a afla, a înregistra, a verifica numărul unui şir de obiecte etc.; p. ext. (pop.) a socoti, a calcula. ♢ Expr. A-i număra (cuiva) îmbucăturile (sau înghiţiturile) = a ţine cuiva socoteală de cât mănâncă, a da cuiva mâncarea cu zgârcenie. A număra pe degete = a fi în număr foarte redus. 2. A enunţa pe rând un şir de numere în ordine crescândă sau descrescândă. ♢ Expr. până numeri la trei = imediat, într-o clipă. 3. A da ceva cu număr, socotind; p.ext. a plăti(în bani). 4. A considera, a pune ceva sau pe cineva în acelaşi număr, în acelaşi grup; a cuprinde, a îngloba, a reuni un anumit număr. ♢ Expr. A nu număra zile multe = a mai avea puţin de trăit. ♦ Refl. A face parte din..., a intra în categoria..., a se socoti printre... – Lat. numerare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A NUMĂRÁ númăr tranz. 1) (lucruri, fiinţe etc.) A socoti pe rând, unul câte unul, determinând întreaga cantitate; a evalua numeric. ~ banii. ♢ A (putea) ~ (ceva) pe degete se spune despre obiecte sau despre fiinţe care sunt (foarte) puţine la număr. Slab (sau gras) de-i numeri coastele se spune despre un om foarte slab. 2) (numerele) A înşira succesiv (de regulă, în ordine crescândă). ~ de la unu până la zece. 3) A considera ca făcând parte (dintr-un grup, dintr-o categorie etc.). 4) A face să figureze într-un total, într-o entitate; a include. /<lat. numerare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

numărá vb., ind. prez. 1 sg. númăr, 3 sg. şi pl. númără
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NUMĂRÁ vb. 1. (MAT.) a socoti, (prin Transilv.) a sămălui. (~ până la 10.) 2. v. cifra. 3. v. conţine. 4. v. afla. 5. v. achita.
(Dicţionar de sinonime)

NUMĂRÁ vb. v. achita, aprecia, boteza, calcula, chema, chibzui, considera, crede, denumi, enumera, găsi, gândi, intitula, înşira, înşirui, judeca, lichida, numi, onora, opina, plăti, porecli, socoti, spune, supranumi.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: nu num numa numar

Cuvinte se termină cu literele: ra ara mara umara