nuvelă dex - definiţie, sinonime, conjugare

nuvelă

[Sinonime]
NUVÉLĂ, nuvele, s.f. 1. Specie literară a genului epic, mai amplă şi mai complexă decât schiţa, mai scurtă şi mai simplă decât romanul, care înfăţişează un episod semnificativ din viaţa unuia sau mai multor personaje (prezentate în mediul lor social). 2. (Înv.) Noutate (3). [Var.: (rar) novélă s.f.] – Din fr. nouvelle, it. novella.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NUVÉL//Ă ~e f. Creaţie literară epică în proză, mai complexă şi mai amplă decât schiţa, mai simplă şi mai redusă ca proporţii decât romanul, în care este redat un eveniment caracteristic din viaţa unuia sau mai multor personaje. ~ umoristică. [G.-D. nuvelei] /<fr. nouvelle. it. novella
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

NUVÉLĂ s.f. Specie a genului epic în proză, mai redusă decât romanul, care cuprinde părţi caracteristice din viaţa unor personaje pe care le prezintă în diversitatea caracterelor lor, în mediul lor social, urmărind un conflict unic, concentrat. [Var. novelă s.f. / < fr. nouvelle, cf. it. novella – povestire < lat. novella – lucru nou].
(Dicţionar de neologisme)

NUVÉLĂ s. f. specie a genului epic în proză, mai redusă decât romanul, care cuprinde părţi caracteristice din viaţa unor personaje prezentate în diversitatea caracterelor lor, în mediul lor social. (< fr. nouvelle, it. novella)
(Marele dicţionar de neologisme)

nuvélă s. f., g.-d. art. nuvélei; pl. nuvéle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NUVÉLĂ s. (LIT.) (înv.) noutate. (A publicat o ~.)
(Dicţionar de sinonime)

NUVÉLĂ s. v. noutate.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: nu nuv nuve nuvel

Cuvinte se termină cu literele: la ela vela uvela