ocoli dex - definiţie, sinonime, conjugare
OCOLÍ, ocolesc, vb. IV. 1. Tranz. şi intranz. A străbate o distanţă făcând un ocol; a merge de jur-împrejur, a înconjura. ♦ (Pop.) A cutreiera, a colinda. ♦ Tranz. A evita să atingi sau să loveşti pe cineva sau ceva, ferindu-te într-o parte, făcând un mic ocol. ♦ Intranz. Fig. A spune ceva cu înconjur, a divaga. ♢ Loc. adv. Pe ocolite = pe departe, indirect. ♦ Tranz. A evita să întâlneşti pe cineva sau ceva. ♦ Tranz. Fig. A lăsa ceva (în mod intenţionat) deoparte; a ignora. 2. Tranz. (Înv. şi pop.) A pune gard împrejurul unui loc; a împrejmui, a îngrădi. ♦ Fig. (Înv. şi reg.) A apăra, a proteja, a ocroti. ♦ (Înv. şi reg.) A încercui din toate părţile, a împresura, a asedia. – Din ocol.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A OCOL//Í ~ésc tranz. 1) (obstacole, spaţii etc.) A depăşi făcând un ocol; a înconjura. 2) (persoane, discuţii etc.) A înconjura în mod intenţionat, ferindu-se; a evita; a eluda. 3) rar A înzestra cu un ocol; a îngrădi; a împrejmui. /Din ocol
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ocolí vb., ind prez. 1 sg. şi 3 pl. ocolésc, imperf. 3 sg. ocoleá; conj. prez. 3 sg. şi pl. ocoleáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
OCOLÍ vb. 1. a înconjura, (înv.) a împrejura. (A ~ întreaga clădire.) 2. v. înconjura. 3. a evita. (A ~ un obstacol.) 4. v. feri. 5. a evita, a se feri. (A ~ cuvintele abstracte.) 6. v. eluda. 7. v. evita.
(Dicţionar de sinonime)

OCOLÍ vb. v. apăra, asedia, colinda, cutreiera, feri, împrejmui, împresura, încercui, închide, înconjura, îngrădi, ocroti, parcurge, păzi, proteja, străbate, vântura.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: oc oco ocol

Cuvinte se termină cu literele: li oli coli