ocurență dex - definiţie, sinonime, conjugare
OCURÉNT, -Ă, ocurenţi, -te, adj. 1. (Înv.) Care se întâmplă, care survine. 2. (Despre unităţi lingvistice) Care se întâlneşte într-un text. – Din fr. occurrent.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

OCURÉNŢĂ, ocurenţe, s.f. 1. (Rar) Împrejurare, circumstanţă, întâmplare, conjunctură. 2. Prezenţă a unei unităţi lingvistice într-un text. 3. Mod de prezentare a unui mineral sau a unei roci într-un zăcământ. – Din fr. occurrence.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

OCURÉN//T ~tă (~ţi, ~te) 1) înv. Care are loc la un moment dat. 2) (despre unităţi de limbă) Care se întâlneşte într-un text. /<fr. occurrent
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

OCURÉNŢ//Ă ~e f. lingv. Prezenţă a unei unităţi de limbă într-un text (sub diferite forme). /<fr. occurrence
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

OCURÉNT, -Ă adj. (Rar) Care survine, se întâmplă la un moment dat. ♦ (Despre unităţi lingvistice) Care se întâlneşte într-un text. [< fr. occurent, lat. occurens].
(Dicţionar de neologisme)

OCURÉNŢĂ s.f. Întâlnire, apariţie, circumstanţă întâmplătoare. ♦ (Lingv.) Cuvânt dintr-un text (care apare într-o anumită formă flexionară). ♦ Fel în care se prezintă o rocă sau un mineral într-un zăcământ. [< fr. occurence, it. occorenza < lat. occurens – care întâmpină].
(Dicţionar de neologisme)

OCURÉNT, -Ă adj. 1. care survine la un moment dat. 2. (despre unităţi lingvistice) care se întâlneşte într-un text. (< fr. occurrent, lat. occurrens)
(Marele dicţionar de neologisme)

OCURÉNŢĂ s. f. 1. apariţie, circumstanţă întâmplătoare. 2. (lingv.) prezenţa unui cuvânt într-un text. 3. fel în care se prezintă o rocă sau un mineral într-un zăcământ. (< fr., /2/ engl. occurrence)
(Marele dicţionar de neologisme)

ocurént adj. m. curent
(Dicţionar ortografic al limbii române)

ocurénţă s. f., g.-d. art. ocurénţei; pl. ocurénţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
OCURÉNŢĂ s. (LINGV.) frecvenţă. (~ unui cuvânt într-un text.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: oc ocu ocur ocure ocuren

Cuvinte se termină cu literele: ta nta enta renta urenta