oftat dex - definiţie, sinonime, conjugare
OFTÁ, oftez, vb. I. Intranz. A scoate un oftat (în semn de dor, de supărare, de regret etc.); a suspina. ♢ Expr. A ofta după cineva (sau ceva) = a regreta mult pierderea cuiva (sau a ceva); a dori din tot sufletul pe cineva (sau ceva), a tânji după cineva (sau ceva). – Din oft.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

OFTÁT, oftaturi, s.n. Respiraţie puternică, profundă şi prelungă, însoţită în expiraţie de un zgomot caracteristic care întrerupe ritmul respirator normal, pricinuită de o durere morală (sau fizică); suspin, oftătură, aht, oft, oftare. – V. ofta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A OFT//Á ~éz intranz. 1) A inspira adânc şi prelung şi a expira aerul printre buzele semiînchise cu un sunet caracteristic, ca semn al unui necaz; a scoate suspine; a suspina. ♢ ~ (sau a suspina) după cineva (sau după ceva) a) a dori mult să vadă pe cineva sau ceva; b) a resimţi greu pierderea cuiva (sau a ceva). 2) (despre bolnavi sau suferinzi) A rosti întruna „of” (din cauza unei dureri). /Din oft
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

oftá vb., ind. prez. 1 sg. oftéz, 3 sg. şi pl. ofteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

oftát s. n., pl. oftáturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
OFTÁ vb. a suspina, (Transilv.) a şioi, (Transilv. şi Ban.) a (se) şuşcăi, (prin Ban.) a suşni. (A ~ din adâncul inimii.)
(Dicţionar de sinonime)

OFTÁT s. oftare, suspin, suspinare, suspinat, (pop.) aht, (înv. şi reg.) oft, (înv.) oftătură. (Un ~ de uşurare.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: of oft ofta

Cuvinte se termină cu literele: at tat ftat