oligarhie dex - definiţie, sinonime, conjugare

oligarhie

OLIGARHÍE, oligarhii, s.f. 1. Formă de conducere a statului, în care puterea politică şi economică este deţinută de un număr restrâns de persoane. ♦ Grup de persoane care exercită puterea într-o astfel de formă de guvernământ. 2. (În sintagma) Oligarhie financiară = grup restrâns de mari posesori ai capitalului financiar, care domină viaţa economică a unui stat. – Din ngr. oligarhía, fr. oligarchie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

OLIGARHÍ//E ~i f. 1) Formă de conducere statală în care puterea politică şi economică aparţine unui grup restrâns de persoane privilegiate. 2) Stat cu o astfel de formă de guvernământ. [G.-D. oligarhiei] /<ngr. oligarhía, fr. oligarchie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

OLIGARHÍE s.f. 1. Guvernare, conducere în care puterea este exercitată numai de un mic număr de persoane sau de familii; oligocraţie. ♦ Stat cu o asemenea formă de guvernământ. 2. Dominaţia politică şi economică a unui grup, reprezentanţi ai marelui capital monopolist; grup care exercită dominaţia politică-economică. [Gen. -iei. / cf. fr. oligarchie, it. oligarchia, gr. oligarchia < oligos – puţin, arche – putere].
(Dicţionar de neologisme)

OLIGARHÍE s. f. 1. formă de guvernământ în care puterea este exercitată de un număr mic de persoane sau de familii. ♢ grup de persoane care exercită puterea într-o asemenea formă de guvernământ. 2. ~ financiară = grup restrâns de reprezentanţi ai capitalului financiar care deţin sau controlează ramurile principale ale economiei. (< fr. oligarchie)
(Marele dicţionar de neologisme)

oligarhíe s. f. (sil. mf. -lig-), art. oligarhía, g.-d. art. oligarhíei; pl. oligarhíi, art. oligarhíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ol oli olig oliga oligar

Cuvinte se termină cu literele: ie hie rhie arhie garhie