omonim dex - definiţie, sinonime, conjugare

omonim

[Sinonime]
OMONÍM, (1) omonime, s.n., (2) omonimi, s.m. 1. S.n. Cuvânt care are aceeaşi formă şi aceeaşi pronunţare cu alt cuvânt sau cu alte cuvinte, de care diferă ca sens şi ca origine. 2. S.m. Persoană care poartă acelaşi nume cu altcineva; tiz. – Din fr. homonyme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

OMONÍM1 ~i m. Fiecare dintre persoanele care poartă acelaşi nume, privite în raport una faţă de alta; tiz. /<fr. homonyme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

OMONÍM2 ~ă (~i, ~e) şi substantival (despre cuvinte luate în raport unul faţă de altul) Care este identic ca formă (dar se deosebeşte radical ca sens). /<fr. homonyme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

OMONÍM, -Ă adj. Care are acelaşi nume, cu acelaşi nume. // s.n. 1. (Lingv.) Cuvânt asemănător ca formă (aspect grafic, pronunţare etc.) cu altul, dar deosebit ca înţeles. 2. (Rar) Persoană care poartă acelaşi nume cu altcineva. 3. Joc care cere dezlegătorului să găsească un cuvânt cu mai multe înţelesuri fără a i se schimba nici grafia literală, nici accentul. // s.m. şi f. (Rar) Cel care poartă acelaşi nume cu altcineva. [Cf. fr. homonyme, lat. homonymus, gr. homonymos < homos – asemănător, onoma – nume].
(Dicţionar de neologisme)

OMONÍM, -Ă I. adj. 1. care are acelaşi nume. 2. (muz.; despre relaţia dintre două tonalităţi) care au aceeaşi tonică, dar mod diferit. II. s. n. 1. cuvânt identic ca formă şi pronunţare cu un altul, dar deosebit ca sens. 2. joc care cere dezlegătorului să găsească un cuvânt cu mai multe înţelesuri, fără a i se schimba nici forma grafică, nici accentul. II. s. m. f. cel care poartă acelaşi nume cu altcineva. (< fr. homonyme)
(Marele dicţionar de neologisme)

omoním (persoană) s. m. (sil. mf. om-), pl. omoními
(Dicţionar ortografic al limbii române)

omoním (cuvânt) s. n., pl. omoníme
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
OMONÍM s. tiz. (Îl cheamă Petre, e omonimul meu.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: om omo omon omoni

Cuvinte se termină cu literele: im nim onim monim