ondulare dex - definiţie, sinonime, conjugare
ONDULÁ, ondulez, vb. I. 1. Intranz. A avea o mişcare ondulatorie, a se legăna ca udele apei; a se undui. ♦ A prezenta un contur sinuos; a şerpui; a se arcui. 2. Tranz. A da unei benzi, unei table formă de valuri, de ondulaţii. 3. Tranz. A face cârlionţi; a bucla, a încreţi părul. ♢ Refl. S-a ondulat singură. [Var.: (pop.) undulá vb. I.] – Din fr. onduler.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ONDULÁRE, ondulări, s.f. Acţiunea de a ondula şi rezultatul ei; unduire; şerpuire. ♦ Încreţire a părului; buclare, ondulaţie. [Var.: (pop.) unduláre s.f.] – V. ondula.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ONDUL//Á ~éz 1. intranz. 1) A se legăna ca valurile unei ape; a undui. 2) A descrie o linie şerpuitoare; a şerpui. 2. tranz. A face să se onduleze. /<fr. onduler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ONDUL//Á se ~eáză intranz. 1) (de-spre păr) A se face bucle; a deveni buclat; a se cârlionţa; a se încreţi; a se bucla. 2) (despre păr) A fi aranjat în bucle. 3) (despre materiale, stofe etc.) A căpăta formă de valuri. /<fr. onduler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ONDULÁ vb. I. 1. intr. A se mişca, a se legăna (ca undele, ca valurile de apă); a avea ondulaţii. ♦ A şerpui. 2. tr. A încreţi părul. [Var. undula vb. I. / < fr. onduler].
(Dicţionar de neologisme)

ONDULÁRE s.f. Acţiunea de a ondula şi rezultatul ei; vălurire; ondulaţie. [Var. undulare s.f. / < ondula].
(Dicţionar de neologisme)

ONDULÁ vb. I. intr. a se mişca, a se legăna. ♢ a descrie o linie sinuoasă, a şerpui. II. tr. a bucla, a încreţi părul. (< fr. onduler)
(Marele dicţionar de neologisme)

ondulá vb., ind. prez. 1 sg. onduléz, 3 sg. şi pl. onduleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

onduláre s. f., g.-d. art. ondulării; pl. ondulări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ONDULÁ vb. 1. v. undui. (Suprafaţa apei se ~.) 2. a (se) bucla, a (se) cârlionţa, a (se) inela, a (se) încreţi, (rar) a (se) zulufa, (prin Olt. şi Munt.) a (se) scârlionţi. (Şi-a ~ părul.)
(Dicţionar de sinonime)

ONDULÁRE s. 1. v. unduire. 2. buclare, cârlionţare, inelare, încreţire. (~ părului.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: on ond ondu ondul ondula

Cuvinte se termină cu literele: re are lare ulare dulare