operand dex - definiţie, sinonime, conjugare
OPERÁ, operez, vb. I. 1. Tranz. A întreprinde o acţiune, a realiza, a face, a înfăptui, a efectua. ♦ Spec. (Mat.) A efectua un calcul. ♦ Intranz. A lucra cu..., a se folosi de..., a întrebuinţa. 2. Tranz. A supune pe cineva unei intervenţii chirurgicale. 3. Tranz. A înregistra diverse date contabile în registre sau în acte de evidenţă. 4. Intranz. A întreprinde o acţiune militară în vederea realizării unui plan strategic sau a sarcinilor subordonate acestuia. 5. Tranz. (Arg.) A comite furturi, spargeri, crime etc. – Din fr. opérer, lat., it. operare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A OPER//Á ~éz 1. tranz. 1) A aduce la îndeplinire (pentru atingerea unui scop); a transforma în fapt; a înfăptui; a efectua; a executa; a realiza. ~ o substituire. 2) A supune unei intervenţii chirurgicale. ~ un bolnav. 3) A trece într-un registru de evidenţă contabilă. ~ transferul unor mărfuri. 4) (furturi, spargeri, crime etc.) A comite premeditat. 2. intranz. 1) A îndeplini o anumită acţiune (manipulând cu ceva). Savantul ~ează cu date. 2) (despre unităţi militare) A întreprinde manevre de natură strategică sau tactică. /<fr. opérer, lat., it. operare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

OPERA ÓMNIA loc. s. Totalitatea operelor unui autor reunite într-o ediţie, un volum etc. [< lat. opera omnia – toată opera].
(Dicţionar de neologisme)

OPERÁ vb. I. 1. tr. A face, a realiza, a efectua (ceva). 2. tr. A lucra cu..., a face calcule. 3. tr. A face o operaţie chirurgicală. 4. tr. A face o operaţie comercială, financiară etc. 5. intr. A executa mişcări strategice. 6. tr. (Argotic) A fura, a sparge; a buzunări. [< fr. opérer, it. operare].
(Dicţionar de neologisme)

OPERÁ vb. I. tr. 1. a face, a realiza, a efectua (ceva). 2. a lucra cu..., a face calcule. 3. a face o operaţie chirurgicală. 4. a face o operaţie comercială, financiară etc. 5. (arg.) a fura, a sparge; a buzunări. II. intr. a executa mişcări strategice. (< fr. opérer, lat. operari)
(Marele dicţionar de neologisme)

OPERÁND s. m. 1. (mat.) mărime care intră ca factor într-o operaţie. 2. (inform.) dată supusă prelucrării în calculatorul electronic. (< fr. opèrande, engl. operand)
(Marele dicţionar de neologisme)

operá vb., ind. prez. 1 sg. operéz, 3 sg. şi pl. opereáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

operánd s. m.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
OPERÁ vb. 1. a efectua, a face. (A opera unele modificări în text.) 2. (MED.) a tăia. (L-a operat de hernie.) 3. v. acţiona.
(Dicţionar de sinonime)

OPERĂ VÍE s. v. carenă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: op ope oper opera operan

Cuvinte se termină cu literele: nd and rand erand perand