optime dex - definiţie, sinonime, conjugare

optime

optim optime
ÓPTIM, -Ă, optimi, -e, adj. Cel mai bun sau foarte bun (adecvat, potrivit, indicat etc.). ♦ Spec. Care asigură cea mai mare eficienţă economică, care corespunde cel mai bine intereselor economice urmărite. – Din fr. optime, lat. optimus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

OPTÍME, optimi, s.f. A opta parte dintr-un întreg împărţit în părţi egale. ♦ Notă muzicală valorând a opta parte dintr-o notă întreagă. – Opt + suf. -ime.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÓPTIM ~ă (~i, ~e) 1) Care este cel mai bun, mai potrivit, mai favorabil sau mai indicat. 2) Care asigură cea mai bună eficienţă; în stare să corespundă cel mai bine intereselor urmărite. /<fr. optime, lat. optimus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

OPTÍM//E ~i f. 1) Fiecare dintre părţile egale ale unui întreg împărţit în opt; a opta parte din ceva. 2) muz. Notă cu valoare de a opta parte dintr-o notă întreagă. /opt + suf. ~ime
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ÓPTIM, -Ă adj. Cel mai bun; minunat, excelent, grozav. // s.n. Optim de vegetaţie = regiune în care o specie forestieră se dezvoltă în cele mai bune condiţii de vegetaţie. [< lat. optimus – superlativ al lui bonus – bun, cf. fr. optime, it. ottimo].
(Dicţionar de neologisme)

ÓPTIM, -Ă I. adj. cel mai bun; minunat, excelent, grozav. ♢ care asigură cea mai bună eficienţă economică. II. s. n. stare a unui lucru, a unei situaţii considerate ca cea mai favorabilă. o ~ ecologic = ansamblul condiţiilor de vegetaţie în care o specie apare cel mai frecvent într-o regiune; ~ de populaţie = densitatea populaţiei unei ţări care permite cea mai bună folosire a resurselor naturale. (< fr. optime, lat. optimus)
(Marele dicţionar de neologisme)

óptim adj. m., pl. óptimi; f. sg. óptimă, pl. óptime
(Dicţionar ortografic al limbii române)

optíme s. f., g.-d. art. optímii; pl. optími
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: op opt opti optim

Cuvinte se termină cu literele: me ime time ptime