orbită dex - definiţie, sinonime, conjugare
ORBÍT, -Ă, orbiţi, -te, adj. 1. Lipsit de vedere, cu vederea slăbită. 2. Fig. Cu mintea întunecată (de furie, de durere etc.), fără discernământ, scos din minţi, înnebunit, zăpăcit. ♦ Fermecat, fascinat, uluit. – V. orbi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ORBÍTĂ, orbite, s.f. 1. Traiectorie în formă de curbă (închisă) pe care o parcurge un mobil. ♦ Drumul real parcurs de un astru. ♢ Orbită aparentă = drumul aparent proiectat pe bolta cerească pe care se deplasează un corp ceresc. 2. Fiecare dintre cele două cavităţi osoase ale craniului, în care se află globul ocular. 3. Fig. Sfera sau mediul unei activităţi oarecare; sferă de acţiune sau de influenţă. – Din fr. orbite, lat. orbita.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ORBÍT//Ă ~e f. 1) Traiectorie curbă a unui corp ceresc, având drept sursă de mişcare un alt corp ceresc. 2) Cavitate osoasă în care se află globul ocular. 3) fig. Sferă de acţiune sau de influenţă. /<fr. orbite, lat. orbita
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ORBÍTĂ s.f. 1. Traiectorie închisă a unui corp ceresc. ♦ (Mec.) Traiectorie închisă parcursă de un mobil, de un electron. 2. Cavitate osoasă a craniului în care este aşezat ochiul. 3. (Fig.) Sferă de activitate; sferă de influenţă. [< fr. orbite, cf. it. orbita].
(Dicţionar de neologisme)

ORBITÁ vb. intr. a gravita, a se învârti pe o anumită orbită. (< fr. orbiter)
(Marele dicţionar de neologisme)

ORBÍTĂ s. f. 1. traiectorie închisă parcursă de un mobil, de un electron etc. ♢ drum real parcurs de un corp ceresc. 2. fiecare dintre cavităţile osoase ale craniului în care se află ochiul. 3. (fig.) sferă de activitate; zonă de influenţă exercitată de o persoană etc. (< fr. orbite, lat. orbita)
(Marele dicţionar de neologisme)

orbitá vb., ind. prez. 3 sg. şi pl. orbiteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

orbítă s. f., pl. orbíte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ORBÍTĂ s. 1. (ASTRON.) (rar) cerc, (înv. şi pop.) crug. 2. (ANAT.) (pop.) găvan, scovârlie, văgăună, (înv. şi reg.) melci. (~ a ochiului.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: or orb orbi orbit

Cuvinte se termină cu literele: ta ita bita rbita