ordonat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ORDONÁ, (1) ordón, (2) ordonez, vb. I. Tranz. 1. A da un ordin, a porunci, a comanda; a cere, a pretinde, a dispune. ♦ (Înv.) A prescrie un medicament, un tratament. 2. A pune în ordine, a aranja, a rândui, a grupa anumite lucruri. [Var.: (înv.) ordiná vb. I] – Din fr. ordonner.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ORDONÁT, -Ă ordonaţi, -te, adj. 1. (Despre oameni) Căruia îi place ordinea, care păstrează ordinea, dichisit; p. ext. disciplinat, echilibrat. 2. (Despre obiecte) (Pus) în ordine, rânduit după anumite criterii, aranjat. – V. ordona. Cf. fr. o r d o n n é.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ORDONÁ ordón tranz. 1) (urmat, de obicei, de o propoziţie completivă cu conjunctivul) A cere în mod autoritar şi oficial printr-un ordin; a impune; a comanda; a dispune; a porunci. 2) A pune într-o anumită ordine; a aranja; a orândui; a clasa; a dispune; a aşeza; a rândui. /<fr. ordonner
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ORDONÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A ORDONA. 2) (despre persoane) Care păstrează ordinea; căruia îi place ordinea. 3) Care este îngrijit în îmbrăcăminte; îmbrăcat cu grijă; curat. /v. a ordona
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ORDONÁ vb. I. tr. 1. A porunci, a dispune, a comanda. 2. A orândui, a aranja, a rândui. [P.i. ordón şi -nez. / < fr. ordonner].
(Dicţionar de neologisme)

ORDONÁT, -Ă adj. Dispus, aşezat în ordine. ♦ Bine îngrijit, pus la punct. [< ordona].
(Dicţionar de neologisme)

ORDONÁ vb. tr. 1. a da un ordin, a porunci, a dispune, a comanda. 2. a orândui, a aranja, a rândui. ♢ (mat.) a introduce o relaţie de ordine pentru elementele unei mulţimi. (< fr. ordonner)
(Marele dicţionar de neologisme)

ORDONÁT, -Ă I. adj. dispus, aşezat în ordine. ♢ bine îngrijit, pus la punct. o (mat.) mulţime ~ă = mulţime cu ordine bine determinată de dispunere a elementelor componente. II. s. f. a doua coordonată (cea verticală) a unui punct dintr-un sistem rectangular. ♢ înălţimea unui punct de pe traiectoria unui proiectil în raport cu linia de ochire. (după fr. ordoné)
(Marele dicţionar de neologisme)

ordoná vb., (porunceşte) ind. prez. 1 sg. ordón, 3 sg. şi pl. ordónă; (rânduieşte) ind. prez. 1 sg. ordonéz, 3 sg. ordonéază; conj. prez. 3 sg. şi pl. ordóne/ordonéze
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ORDONÁ vb. I. 1. a comanda, a decide, a dispune, a fixa, a hotărî, a porunci, a stabili, a statornici, (rar) a prescrie, (înv. şi pop.) a orândui, a rândui, (pop.) a soroci, (prin Ban. şi Transilv.) a priti, (înv.) a învăţa, a judeca, a poveli. (A ~ să se facă astfel ...) 2. v. porunci. II. 1. v. aranja. 2. v. organiza. 3. v. alinia.
(Dicţionar de sinonime)

ORDONÁT adj. 1. v. aranjat. 2. v. disciplinat.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Ordonatdezordonat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: or ord ordo ordon ordona

Cuvinte se termină cu literele: at nat onat donat rdonat