oscila dex - definiţie, sinonime, conjugare
OSCÍLĂ, oscile, s.f. Mic disc de bronz sau de marmură împodobit cu o mască în relief, care era atârnat, la vechii romani, de arborii sacri sau sub colonade. – Din lat. oscillum, fr. oscille.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

OSCILÁ, oscilez, vb. I. Intranz. 1. A se mişca alternativ în direcţii opuse; a se legăna, a se balansa, a pendula. 2. Fig. A manifesta nehotărâre, a fi instabil; a sta în cumpănă; a şovăi, a ezita; a fluctua. 3. (Despre un sistem fizic) A evolua în aşa fel încât una sau mai multe dintre mărimile sale caracteristice să ia succesiv valori pozitive şi negative, simetrice în raport cu valoarea zero. – Din fr. osciller.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A OSCIL//Á ~éz intranz. 1) A se mişca alternativ dintr-o parte în alta; a se balansa; a pendula. 2) fig. A nu se putea hotărî; a sta în cumpănă; a şovăi, a ezita; a pendula; a balansa. /<fr. osciller
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

OSCÍLĂ s.f. Mască a lui Saturn sau a lui Bachus, care era suspendată în case pentru a îndepărta relele. [< lat. oscillum, fr. oscille].
(Dicţionar de neologisme)

OSCILÁ vb. I. intr. 1. A se mişca alternativ în direcţii opuse. 2. (Fig.) A manifesta nehotărâre; a şovăi; (p. ext.) a fluctua. [< fr. osciller, cf. lat. oscillare].
(Dicţionar de neologisme)

OSCÍLĂ s. f. (la romani) mască a lui Saturn sau a lui Bacus, suspendată în casă pentru a îndepărta relele. (< lat. oscillum, fr. oscille)
(Marele dicţionar de neologisme)

OSCILÁ vb. intr. 1. a se mişca alternativ în direcţii opuse; a se balansa. 2. (fig.) a manifesta nehotărâre; a ezita, a şovăi; (p. ext.) a flutura. 3. (despre un sistem fizic) a evolua astfel încât una sau mai multe din mărimile sale caracteristice să ia succesiv valori pozitive sau negative. (< fr. osciller, lat. oscillare)
(Marele dicţionar de neologisme)

oscílă s. f., g.-d. art. oscílei; pl. oscíle
(Dicţionar ortografic al limbii române)

oscilá vb., ind. prez. 1 sg. osciléz, 3 sg. şi pl. oscileáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
OSCILÁ vb. 1. v. balansa. 2. v. vibra.
(Dicţionar de sinonime)

OSCILÁ vb. v. codi, ezita, fluctua, pregeta, schimba, şovăi, varia.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: os osc osci oscil

Cuvinte se termină cu literele: la ila cila scila