oxigenat dex - definiţie, sinonime, conjugare
OXIGENÁ, oxigenez, vb. I. 1. Refl. (Despre diverse substanţe chimice) A se combina cu oxigenul. 2. Refl. (Med.; despre sânge) A se încărca cu oxigen prin combinarea acestuia cu hemoglobina din globulele roşii. 3. Tranz. şi refl. A(-şi) decolora părul prin tratare cu apă oxigenată. ♦ Tranz. A albi textilele prin tratare cu apă oxigenată. – Din fr. oxygéner.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

OXIGENÁT, -Ă, oxigenaţi, -te, adj. 1. (Despre substanţe chimice) Care conţine (mult) oxigen; transformat cu ajutorul oxigenului. ♢ Apă oxigenată = lichid incolor sau albăstrui alcătuit dintr-o soluţie de perhidrol cu apă, care are proprietăţi decolorante şi dezinfectante. 2. (Despre păr) Decolorat prin tratare cu apă oxigenată; (despre persoane) cu părul decolorat prin tratare cu apă oxigenată. – V. oxigena.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A OXIGEN//Á ~éz tranz. 1) (părul, ţesături etc.) A decolora prin tratare cu perhi-drol. 2) A face să se oxigeneze. /<fr. oxygéner
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE OXIGEN//Á pers. 3 se ~eáză intranz. 1) chim. A se combina cu oxigenul; a se oxida. 2) med. (despre sânge) A se încărca cu oxigen din aerul inspirat în plămâni. /<fr. oxygéner
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

OXIGENÁ vb. I. refl. A se combina cu oxigenul. ♦ tr., refl. A(-şi) decolora (părul) cu apă oxigenată. ♦ tr. A albi textilele prin tratare cu apă oxigenată. [Cf. fr. oxygéner].
(Dicţionar de neologisme)

OXIGENÁT, -Ă adj. Care conţine oxigen. ♦ Apă oxigenată = lichid incolor, format dintr-o soluţie de perhidrol cu apă; se foloseşte ca dezinfectant şi decolorant. ♦ (Despre păr) Decolorat cu apă oxigenată. [Cf. fr. oxygéné].
(Dicţionar de neologisme)

OXIGENÁ vb. I. refl. 1. (despre substanţe chimice) a se combina cu oxigenul. 2. (despre sânge) a se încărca cu oxigen. 3. a albi textilele prin tratare cu apă oxigenată. II. tr., refl. a(-şi) decolora (părul) cu apă oxigenată. (< fr. oxygéner)
(Marele dicţionar de neologisme)

OXIGENÁT, -Ă adj. 1. care conţine oxigen. o apă ~ă = lichid incolor, dintr-o soluţie de perhidrol cu apă, dexinfectant şi decolorant. 2. (despre păr) decolorat cu apă oxigenată; (despre persoane) cu astfel de păr. (< fr. oxygéné)
(Marele dicţionar de neologisme)

oxigená vb., ind. prez. 1 sg. oxigenéz, 3 sg. şi pl. oxigeneáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

oxigenát adj. m., pl. oxigenáţi; f. sg. oxigenátă, pl. oxigenáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

ápă oxigenátă s. f. + adj.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
OXIGENÁ vb. (FIZIOL.) (înv.) a (se) oxida. (Sângele se ~.)
(Dicţionar de sinonime)

OXIGENÁT adj. v. curat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ox oxi oxig oxige oxigen

Cuvinte se termină cu literele: at nat enat genat igenat