pâlnie dex - definiţie, sinonime, conjugare

pâlnie

[Sinonime]
PẤLNIE, pâlnii, s.f. 1. Obiect de metal, de sticlă, de porţelan etc., de obicei în formă de con gol în interior, prelungit în jos printr-un tub îngust, servind la turnarea lichidelor în vase cu gura strâmtă. ♢ Expr. A-şi face (sau a-şi duce) palmele pâlnie (la gură sau la ureche) = a-şi aşeza mâinile ca o pâlnie în dreptul gurii sau al urechii pentru a fi auzit sau a auzi mai bine. A face (burta bute şi) gura pâlnie = a bea mult. 2. Nume dat unor obiecte în formă de pâlnie (1), care amplifică sunetele. ♢ Pâlnia telefonului = receptor telefonic. 3. Rezervor, încăpere sau locaş, mai largi în partea de sus decât în cea de jos, amenajate pe un sistem tehnic pentru a înlesni introducerea sau evacuarea unui material. 4. Depresiune de teren de formă conică, formată în terenuri solubile. ♦ Plan înclinat care leagă galeria superioară cu cea inferioară a unui tunel în curs de excavare. ♦ Groapă făcută în pământ de un obuz sau de o bombă. 5. Locul unde se adună buştenii înainte de a fi coborâţi pe jilip. 6. Tub care serveşte unor animale cefalopode la mişcare. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PÂLNI//E ~i f. 1) Obiect de forma unui con gol şi prelungit printr-un tub îngust, care serveşte la turnarea lichidelor în vase cu gura strâmtă. 2) Instrument acustic de formă conică, care serveşte la amplificarea sunetelor emise sau recepţionate. 3) Dispozitiv de formă conică din componenţa unui sistem tehnic, cu ajutorul căruia se evacuează sau se încarcă un material. 4) Depresiune de teren de formă conică; văgăună. /<sl. plunije
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pîlnie (pấlnii), s.f. – 1. Leică. – 2. Pavilion al instrumentelor muzicale de suflat. Sl. plŭniti „a umple” (Miklosich, Slaw. Elem., 36; Cihac, II, 241; Tiktin), cf. bg. pălno „plin”, pălnenie „umflare”.
(Dicţionarul etimologic român)

pâlnie s. f. (sil. -ni-e), art. pâlnia (sil. -ni-a), g.-d. art. pâlniei; pl. pâlnii, art. pâlniile (sil. -ni-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PÂLNIE s. 1. (reg.) hunie, (Mold. şi Bucov.) leică, (Transilv., Maram., Ban. şi Olt.) tolcer, (Transilv.) triftor. (Toarnă vinul în sticlă cu ~.) 2. vreceptor. 3. v. avenă.
(Dicţionar de sinonime)

PÂLNIE s. v. auriculă, pavilionul urechii, ureche.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pal paln palni

Cuvinte se termină cu literele: ie nie lnie alnie