pămătuf dex - definiţie, sinonime, conjugare

pămătuf

[Sinonime]
PĂMĂTÚF, pămătufuri, s.n. Mănunchi făcut din fire de păr, din pene, din fâşii de pânză etc. prinse de un mâner şi având diferite întrebuinţări. – Din sl. *pometuhŭ.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PĂMĂTÚF ~uri n. 1) Instrument primitiv, format dintr-un mănunchi de cârpe prinse de o prăjină, cu care se curăţă funinginea din cuptoare sau sobe sau praful din încăperi. 2) Obiect format dintr-un smoc de fire de păr prinse într-un mâner cu care se săpuneşte faţa la bărbierit. 3) fam. Smoc de pene lungi cu care se ung preparatele culinare înainte de a fi puse în cuptor. /<sl. pometuhu
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pămătúf (pămătúfuri), s.n. – 1. Feleştioc, mătăuz, pensulă de ras, periuţă. – 2. Fard, ruj. Sl. pometuchŭ, din pomesti, pometą „a mătura” (Cihac, II, 519; Tiktin); der. din mag. pemetfű „mătură”, care aparţine aceleiaşi familii, e mai puţin probabilă. Bg. pomatuh (Conev 111) nu ne este sigur; ar putea proveni din rom., ca ;i bg. pometuša.
(Dicţionarul etimologic român)

pămătúf s. n., pl. pămătúfuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PĂMĂTÚF s. 1. poanson, (reg.) pomoci. (~ pentru săpunit faţa, la bărbierit.) 2. (BIS.) mătăuz, sfeştoc. (~ pentru aghesmuit.)
(Dicţionar de sinonime)

PĂMĂTÚF s. v. pensulă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pam pama pamat pamatu

Cuvinte se termină cu literele: uf tuf atuf matuf amatuf