părăsit dex - definiţie, sinonime, conjugare
PĂRĂSÍ, părăsesc, vb. IV. 1. Tranz. A lăsa pe cineva singur, a-l abandona; a se despărţi de cineva. ♦ A pleca de undeva, a se depărta de ceva. 2. Tranz. A înceta, a întrerupe o acţiune, o îndeletnicire etc.; a renunţa la... ♦ A lăsa la o parte; a omite, a neglija. 3. Tranz. şi (reg.) refl. A se lăsa, a se lepăda de o deprindere, de un viciu; a se dezbăra. – Cf. sl. p a r a s i t i.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PĂRĂSÍT, -Ă, părăsiţi, -te, adj. 1. (Despre oameni) Lăsat singur; abandonat. 2. (Despre localităţi, ţinuturi, case etc.) Care a ajuns în stare de paragină, neîngrijit (fiind nelocuit); p. ext. izolat, singuratic; nepopulat, pustiu. 3. (Despre obiecte, obiceiuri etc.) Care a încetat de a mai fi folosit, care nu se mai întrebuinţează; p. ext. neglijat, uitat. – V. părăsi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PĂRĂS//Í ~ésc tranz. 1) (locuri sau persoane) A lăsa plecând în altă parte; a abandona. ~ satul. A-şi ~ soţia.A-l ~ puterile (pe cineva) a pierde din vigoare; a se simţi slăbit de puteri. 2) A înceta de a mai practica; a lăsa. ~ gimnastica sportivă. /cf. sl. parasiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PĂRĂSÍ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A PĂRĂSI. 2) (despre regiuni, localităţi, case etc.) Care a rămas gol, pustiu; nelocuit; nepopulat. 3) Care este neîngrijit; lăsat fără atenţie; neglijat. Grădină ~tă. /v. a părăsi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

părăsí (părăsésc, părăsít), vb. – A abandona, a lăsa. Ngr. παρεάω, aorist παρεάασα (Tiktin; Candrea; Puşcariu, Lr., 261), cf. sb. parasiti „a lăsa” (după Candrea, Elemente, 408, sb. ar proveni din rom.). Uneori au fost date alte etimoane ngr.: παραιτῶ, aorist ἀπάρνησα, de unde şi mr. părnăsire (Pascu; Scriban); sau πάρεμι ,aorist πάρησα (Philippide, Principii, 17). – Der. părăsitură, s.f. (ou avortat); nepărăsit, adv. (fără odihnă, continuu), înv.
(Dicţionarul etimologic român)

părăsí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. părăsésc, imperf. 3 sg. părăseá; conj. prez. 3 sg. şi pl. părăseáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PĂRĂSÍ vb. 1. v. abandona. 2. v. evacua. 3. v. înceta.
(Dicţionar de sinonime)

PĂRĂSITA-GĂÍNILOR s. v. păpădie.
(Dicţionar de sinonime)

PĂRĂSÍT adj. 1. v. abandonat. 2. v. pustiu.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa par para paras parasi

Cuvinte se termină cu literele: it sit asit rasit arasit