pachet dex - definiţie, sinonime, conjugare

pachet

[Sinonime]
PACHÉT, pachete, s.n. 1. Obiect sau grup de obiecte strânse la un loc sau înfăşurate într-o învelitoare de protecţie (şi legate) pentru a se putea păstra sau transporta mai uşor; legătură. ♢ Expr. (Adverbial) A trimite pe cineva pachet = a trimite, a expedia pe cineva rapid şi fără voia lui undeva. 2. Ansamblu de piese identice, suprapuse sau alăturate şi legate între ele pentru a forma o singură piesă folosită într-un sistem tehnic. – Din fr. paquet, germ. Paket.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PACHÉT ~e n. 1) Obiect constând din ceva învelit sau legat în aşa fel încât să fie comod de transportat sau de păstrat. ♢ ~ individual pachet constând din tifon şi vată sterilă pentru pansarea rănilor până la acordarea ajutorului medical. 2) Ambalaj (de carton, de hârtie etc.) în care este învelit ceva. 3) Ansamblu de piese identice, legate între ele, folosit într-un sistem tehnic. /<fr. paquet, germ. Paket
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pachet (pachéte), s.n. – Legătură, pac, boccea; balot. Fr. paquet, cf. tc., rus. paket. – Der. împacheta, vb. (a ambala); despacheta, vb. (a dezambla).
(Dicţionarul etimologic român)

PACHÉT s.n. 1. Reunire de obiecte legate sau învelite laolaltă; legătură; obiect, lucru învelit în hârtie, în carton etc. 2. Ansamblu de piese de acelaşi fel, folosite într-un sistem tehnic. [< fr. paquet, cf. germ. Packet, fr., engl. packet].
(Dicţionar de neologisme)

PACHÉT1 s. n. 1. reunire de obiecte legate sau învelite laolaltă în hârtie, în carton etc. o (fam.) a trimite pe cineva ~ = a expedia fără voia lui. 2. formă intermediară a semifabricatului la producerea tablei subţiri prin laminare periodică. 3. grup de două-patru trenuri care circulă în acelaşi sens între două staţii. 4. (sport) pack (2). 5. set, mulţime de probleme, legi, măsuri etc. o ~ de nervi = persoană nervoasă, care se agită continuu. (< fr. paquet, germ. Packet)
(Marele dicţionar de neologisme)

PACHÉT2 s. n. (inform.) subdiviziune a unui mesaj, în anumite tipuri de reţele. (după engl, fr. package)
(Marele dicţionar de neologisme)

pachét s. n., pl. pachéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PACHÉT s. 1. v. colet. 2. (reg.) pac, pacioc, (Bucov.) paşcă. (Un ~ de tutun.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pac pach pache

Cuvinte se termină cu literele: et het chet achet