pagodă dex - definiţie, sinonime, conjugare

pagodă

PAGÓDĂ, pagode, s.f. Templu hindus, budist sau brahman la unele popoare din Orient, în formă de turn piramidal, compus din mai multe etaje suprapuse, care se retrag succesiv şi ale căror streşini sunt întoarse în sus. – Din fr. pagode.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PAGÓD//Ă ~e f. (la unele popoare orientale) Edificiu de cult constând din câteva etaje suprapuse cu streşinile întoarse în sus. /<fr. pagode
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PAGÓDĂ s.f. Templu în formă de turn piramidal compus din mai multe construcţii suprapuse, specific unor ţări din Extremul Orient. [< fr. pagode, cf. port. pagoda].
(Dicţionar de neologisme)

PAGÓDĂ s. f. templu în formă de turn piramidal din mai multe construcţii suprapuse, specific unor ţări din Extremul Orient. (< fr. pagode)
(Marele dicţionar de neologisme)

PAGÓDĂ s.f. (< fr. pagode; cuv. al unei limbi din India) 1. Templu, edificiu religios (hindus, budist sau brahman), la unele popoare orientale, alcătuit din mai multe etaje care se retrag succesiv şi ale căror streşini sunt întoarse în sus, dând edificiului o formă piramidală. ♦ Abajur-pagodă = abajur a cărui formă este asemănătoare cu acoperişul unei pagode. 2. Idol, zeu adorat într-o pagodă. 3. Mică figurină chinezească, cu capul mobil, fabricată în China, în sec. 17-18. 4. Monedă de aur indiană cu circulaţie în sec. 17-19. (Notă: Definiţia este din Dicţionarul enciclopedic ilustrat, Editura Cartier, 1999 – DEI)
(Alte dicţionare)

pagódă s. f., g.-d. art. pagódei; pl. pagóde
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pa pag pago pagod

Cuvinte se termină cu literele: da oda goda agoda