palatal dex - definiţie, sinonime, conjugare

palatal

[Sinonime]
PALATÁL, -Ă, palatali, -e, adj. 1. (Anat.) Relativ la palat1, care aparţine palatului1, din regiunea palatului1, palatin2. 2. (Fon.) Care se produce în regiunea palatului1; spec. (despre sunete) care se articulează prin atingerea sau apropierea dosului limbii de cerul-gurii. ♦ (Substantivat, f.) Sunet articulat prin atingerea sau apropierea dosului limbii de cerul-gurii. ♦ Care conţine sunete a căror articulaţie se face în regiunea palatului1. ♦ (Despre timbrul sunetelor) Care este propriu sunetelor articulate în regiunea palatului1. – Din fr. palatal.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PALATÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ţine de palat; propriu palatului. 3) şi substantival (despre sunete ale vorbirii) Care se articulează în regiunea palatului. /<fr. palatal
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PALATÁL, -Ă adj. Care aparţine palatului, din regiunea palatului; palatin. // adj., s.f. (Sunet) articulat în regiunea palatului. [< fr. palatal].
(Dicţionar de neologisme)

PALATÁL, -Ă adj. 1. din regiunea palatului; palatin2. 2. consoană ~ă (şi s. f.) = consoană care se pronunţă prin apropierea sau atingerea părţii de jos a limbii de palat. (< fr. palatal)
(Marele dicţionar de neologisme)

palatál adj. m., pl. palatáli; f. sg. palatálă, pl. palatále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PALATÁL adj. 1. v. palatin. 2. (FON.) (înv.) palatinal. (Sunet ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pal pala palat palata

Cuvinte se termină cu literele: al tal atal latal alatal