palier dex - definiţie, sinonime, conjugare

palier

[Sinonime]
PALIÉR, paliere, s.n. 1. (Tehn.) Lagăr. 2. Porţiune orizontală în cuprinsul scării interioare a unei clădiri, la nivelul fiecărui etaj; odihnă. ♦ Ansamblul planşeelor unei construcţii, aflate la acelaşi nivel al ei. 3. Porţiune orizontală din traseul unei căi ferate sau a unui drum rutier. 4. Parcurs executat de avion, la decolare, imediat după dezlipirea de la sol. [Pr.: -li-er] – Din fr. palier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PALIÉR ~e n. 1) tehn. Organ al unei maşini pe care se fixează un ax sau un arbore şi care permite acestora o mişcare de rotaţie sau de oscilaţie; lagăr. 2) Platformă la fiecare cotitură a unei scări din interiorul unui bloc; odihnă. 3) Ansamblu al planşeelor unei construcţii situate la acelaşi nivel. 4) Porţiune orizontală a unei căi ferate sau a unui drum. [Sil. -li-er] /<fr. palier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PALIÉR s.n. 1. Porţiune de traseu orizontal al unei şosele sau a unei căi ferate. ♦ Platformă pentru odihnă la o scară, plasată de obicei la nivelul etajelor; odihna scării. 2. Lagăr (II), de obicei orizontal. 3. Ansamblul planşeelor unei construcţii situate la acelaşi nivel. 4. Parcurs executat de avion, imediat după dezlipirea de la pământ la decolare, în zbor orizontal pentru a intra în viteză. [Pron. -li-er. / < fr. palier].
(Dicţionar de neologisme)

PALIÉR s. n. 1. porţiune de traseu orizontal al unei şosele sau căi ferate. 2. platformă pentru odihnă la o scară, plasată de obicei la nivelul etajelor. 3. lagăr (II) (orizontal). 4. zbor orizontal executat de avion imediat după dezlipirea de sol, la decolare, sau la aterizare. 5. porţiune orizontală într-o diagramă. 6. (fig.) fază de stabilitate în cursul unei evoluţii; stare stabilă, etapă după o creştere, o urcare (a preţurilor, a valutei etc.). (< fr. palier)
(Marele dicţionar de neologisme)

paliér s. n. (sil. -li-er), pl. paliére
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PALIÉR s. 1. v. odihnă. 2. v. lagăr.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pal pali palie

Cuvinte se termină cu literele: er ier lier alier