palpitare dex - definiţie, sinonime, conjugare
PALPITÁ, palpít, vb. I. Intranz. 1. (Despre inimă) A bate mai puternic, mai rapid decât e normal sau a bate în mod neregulat, din cauza unei emoţii, a unui efort, a unei boli; a zvâcni. ♦ (Despre oameni) A fi stăpânit de o emoţie puternică, a fi tulburat; a tremura. 2. P. anal. A se mişca ritmic, a se legăna; a tremura, a fremăta; a sclipi uşor şi intermitent, a licări, a pâlpâi. 3. Fig. A se manifesta cu putere, a trăi intens; a fremăta, a pulsa, a vibra. – Din fr. palpiter, it. palpitare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PALPITÁRE, palpitări, s.f. Acţiunea de a palpita şi rezultatul ei. – V. palpita.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PALPITÁ palpít intranz. 1) (despre inimă, puls) A-şi intensifica mişcările (din cauza unei boli, a unei emoţii sau a unui efort); a zvâcni; a bate. 2) A fi cuprins de o emoţie puternică; a fremăta; a vibra. 3) fig. (despre procese, lucruri etc.) A decurge într-un ritm vioi; a pulsa. Viaţa palpită. /<fr. palpiter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PALPITÁ vb. I. intr. 1. (Despre inimă) A-şi înteţi ritmul bătăilor, datorită unei emoţii sau unei maladii; a zvâcni. ♦ (Despre oameni) A tremura (din cauza unei emoţii), a fi foarte mişcat. 2. (Fig.) A se manifesta puternic, a fi plin de viaţă. [P.i. palpít şi -tez, 3,6 -tă. / < fr. palpiter, it. palpitare].
(Dicţionar de neologisme)

PALPITÁRE s.f. Acţiunea de a palpita şi rezultatul ei. [< palpita].
(Dicţionar de neologisme)

PALPITÁ vb. intr. 1. (despre inimă) a-şi înteţi ritmul bătăilor datorită unei emoţii sau maladii; a zvâcni. ♢ (despre oameni) a tremura (din cauza unei emoţii), a fi foarte mişcat. 2. (fig.) a se manifesta puternic; a fremăta. (< fr. palpiter, it. palpitare)
(Marele dicţionar de neologisme)

palpitá vb., ind. prez. 1 sg palpít, 3 sg. şi pl. palpítă; conj. prez. 3 sg. şi pl. palpíte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

palpitáre s. f., g.-d. art. palpitării; pl. palpitări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PALPITÁ vb. 1. a bate, a pulsa, a tăcăi, a ticăi, a tresări, a se zbate, a zvâcni, (rar) a zvâcâi, (reg.) a bâcâi, a tâcâti. (Inima ~ cu putere.) 2. v. tremura. 3. v. tresălta. 4. v. fremăta.
(Dicţionar de sinonime)

PALPITÁRE s. 1. v. palpitaţie. 2. v. freamăt.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pal palp palpi palpit

Cuvinte se termină cu literele: re are tare itare pitare