pandea dex - definiţie, sinonime, conjugare
PÂNDÍ, pândesc, vb. IV. 1. Tranz. şi intranz. A observa, a urmări cu atenţie pe ascuns sau dintr-un loc ascuns (cu scopul de a prinde, de a ataca, de a afla, de a surprinde etc. pe cineva sau ceva); a spiona, a urmări. ♢ Expr. A pândi cu urechea = a asculta cu atenţie, a trage cu urechea. 2. Tranz. A urmări cu nerăbdare un moment favorabil, a aştepta prilejul de a pune mâna pe ceva, de a acapara, de a răpi. 3. Tranz. A studia sau a urmări gesturile, manifestările şi acţiunile cuiva pentru a-i ghici gândurile, intenţiile. 4. Tranz. şi intranz. A aştepta (cu nerăbdare, cu atenţia încordată). ♢ Expr. (Tranz.; înv. şi reg.) A pândi vreme (cu prilej) = a aştepta ocazia potrivită. – Din sl. ponditi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PÂND//Í ~ésc tranz. 1) (despre fiinţe) A urmări pe ascuns (pentru a prinde, a ataca, a ghici gândurile etc.). 2) A aştepta stând ascuns (pentru a captura, a surprinde etc.). 3) (momente, ocazii potrivite) A aştepta cu răbdare. /<sl. ponditi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pîndí (pândésc, pândít), vb. – A urmări, a spiona, a iscodi. Sl. pąditi „a împinge, a îmboldi” (Miklosich, Slaw. Elem., 41; Miklosich, Lexicon, 764; Cihac, II, 255; Byhan 326). – Der. pîndă, s.f. (urmărire), deverbal; pîndaci (var. pîndeţ, pînditor), adj. (urmăritor); pîndar (var. pîndaş), s.m. (urmăritor; paznic, supraveghetor) din sl. pądarĭ, cf. mr., megl. păndar, bg. pădar, pudar, sb. pëndar; pîndărit, s.n. (slujba şi salariul pîndarului); pîndiş, s.n. (pîndă).
(Dicţionarul etimologic român)

pândí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. pândésc, imperf. 3 sg. pândeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. pândeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pandeá s.f. (reg.) lemn fasonat pentru construcţii, cioplit pe două părţi.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
PÂNDÍ vb. 1. v. spiona. 2. (prin Ban.) a astăura. (L-a ~ la ieşirea din tură.) *3. a jitări, a pândări. (~ la o pepenărie.) 4. a ameninţa, (fig.) a paşte. (Îl ~ o mare primejdie.)
(Dicţionar de sinonime)

PÂNDÍ vb. v. păzi, supraveghea.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pan pand pande

Cuvinte se termină cu literele: ea dea ndea andea