panorama dex - definiţie, sinonime, conjugare
PANORÁMĂ, panorame, s.f. 1. Privelişte din natură cu orizont larg, văzută de departe şi de la înălţime. ♦ Fig. Privire de ansamblu consacrată unui domeniu, unei probleme etc. Panorama literaturii române. 2. Tablou de proporţii mari desfăşurat de jur împrejurul unei încăperi circulare şi iluminat de sus numai pe anumite sectoare, astfel încât spectatorul aflat în mijlocul încăperii, în semiobscuritate, să aibă iluzia unei imagini reale; p. ext. clădire circulară în care se află un asemenea tablou. 3. Spectacol popular de bâlci cu scamatorii, acrobaţii, expoziţie de animale exotice etc.; p. ext. baracă, construcţie, amenajare în care se poate vedea un astfel de spectacol. 4. Panoptic (2). [Var.: (reg.) panarámă s.f.] – Din fr. panorama, germ. Panorama, it. panorama.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PANORAMÁ, panoramez, vb. I. Tranz. (Cin.) A realiza un panoramic. – Din engl. panoram.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PANORÁM//Ă ~e f. 1) Privelişte vastă, care poate fi contemplată din depărtare şi de la înălţime; vedere circulară. 2) fig. Viziune de ansamblu. ~a istoriei literare. 3) Tablou de mari dimensiuni cu obiecte în relief în prim-plan, executat pe peretele unei încăperi circulare, iluminat într-un anumit fel şi destinat a fi privit din centru. 4) Clădire circulară în care este expus un asemenea tablou. 5) Spectacol de bâlci cu participarea scamatorilor, acrobaţilor şi a animalelor exotice. 6) Expoziţie a figurilor de ceară; panoptic. /<fr. panorama, germ. Panorama
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PANORÁMĂ s.f. 1. Privelişte naturală (văzută din depărtare, de la înălţime). ♦ (Fig.) Prezentare de ansamblu a unui complex de evenimente; frescă. 2. Tablou mare aplicat pe peretele unei încăperi rotunde, care primeşte lumina de sus, dând spectatorului aflat în mijlocul încăperii iluzia unei imagini reale; (p. ext.) clădire în care există un asemenea tablou. 3. Spectacol de bâlci cu scamatorii, acrobaţii etc. [Var. panaramă s.f. / < fr. panorama, cf. gr. pas – tot, horama – vedere].
(Dicţionar de neologisme)

PANORAMÁ vb. I. tr. (Cinem.) A face o panoramă prin mişcarea aparatului de filmat în sens orizontal sau vertical. [Cf. germ. panoramieren].
(Dicţionar de neologisme)

PANORÁMĂ s. f. 1. privelişte de natură cu orizont larg, văzută din depărtare şi de la înălţime. 2. (fig.) expunere generală a unui subiect vast; frescă. 3. tablou mare aplicat pe peretele unei încăperi rotunde, care primeşte lumina de sus, dând spectatorului aflat în mijlocul încăperii iluzia unei imagini reale; (p. ext.) clădirea însăşi. 4. spectacol de bâlci cu scamatorii; acrobaţii etc. 5. panoptic (2). (< fr. panorama, germ. Panorama)
(Marele dicţionar de neologisme)

PANORAMÁ vb. tr. 1. (cinem.) a face o panoramă prin mişcarea aparatului de filmat în sens orizontal sau vertical. 2. a descrie pe larg, a face o prezentare generală asupra unui fenomen, unui complex de evenimente. (< germ. panoramieren)
(Marele dicţionar de neologisme)

panorámă s. f. (sil. mf. pan-), g.-d. art. panorámei; pl. panoráme
(Dicţionar ortografic al limbii române)

panoramá vb., ind. prez. 1 sg. panoraméz, 3 sg. şi pl. panorameáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PANORÁMĂ s. 1. v. panoptic. *2. (fig.) frescă. (Scriitorul ne oferă o vastă ~ a societăţii.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pan pano panor panora

Cuvinte se termină cu literele: ma ama rama orama norama