panoramic dex - definiţie, sinonime, conjugare

panoramic

PANORÁMIC, -Ă, panoramici, -ce, adj., s.n. 1. Adj. Care ţine de panoramă (1), privitor la panoramă, de panoramă. ♢ Fotografie panoramică = fotografie, luată de obicei din avion, care cuprinde un peisaj vast. Ecran panoramic = ecran de cinematograf de formă semicirculară, cu lăţimea mult mai mare în raport cu înălţimea. 2. S.n. (Cin.) Cadru vizual cuprinzător obţinut prin deplasarea aparatului de filmat sau a camerei de televiziune în jurul unui ax orizontal sau vertical, fără ca operatorul să-şi părăsească locul. – Din fr. panoramique.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PANORÁMI//C ~că (~ci, ~ce) 1) Care ţine de panoramă; propriu panoramei. Privelişte ~că. 2) Care are aspect de panoramă; asemănător cu o panoramă; de mare vizibilitate. ♢ Ecran ~ ecran cinematografic de formă semicirculară, având lăţimea mult mai mare decât înălţimea. /<fr. panoramique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PANORÁMIC, -Ă adj. De panoramă, care redă o panoramă. ♦ Cinematograf panoramic = cinematograf bazat pe un procedeu constând în a face să pivoteze aparatul de filmat pe un ax orizontal sau vertical în timpul luării vederilor; ecran panoramic = ecran de cinematograf semicircular, cu lăţimea mult mai mare faţă de înălţime; fotografie panoramică = fotografie care cuprinde un peisaj extins prin rotirea circulară a aparatului. [< fr. panoramique].
(Dicţionar de neologisme)

PANORÁMIC, -Ă I. adj. referitor la panoramă, care redă o panoramă. o cinematograf ~ = cinematograf bazat pe un procedeu constând în a face să pivoteze aparatul de filmat pe un ax orizontal sau vertical în timpul luării vederilor; ecran ~ = ecran semicircular, cu lăţimea mult mai mare faţă de înălţime. II. s. n. cadru larg în film sau televiziune. (< fr. panoramique)
(Marele dicţionar de neologisme)

panorámic adj. m. (sil. mf. pan-), pl. panorámici; f. sg. panorámică, pl. panorámice
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pa pan pano panor panora

Cuvinte se termină cu literele: ic mic amic ramic oramic