panou dex - definiţie, sinonime, conjugare

panou

[Sinonime]
PANÓU, panouri, s.n. 1. Planşă de lemn, de carton etc. de mărimi variate, pe care se lipesc afişe, se scriu lozinci etc. ♢ (Ieşit din uz) Panou de onoare = panou pe care erau prezentate persoane evidenţiate în muncă. 2. Porţiune (plană) din suprafaţa unei construcţii sau a unui element de construcţie, limitată de rest prin fâşii de altă culoare, cu alt aspect, din alt material etc. ♢ Panou de comandă = placă de marmură, de bachelită etc. pe care sunt centralizate toate dispozitivele de comandă şi de măsură ale unei maşini, ale unei uzine, ale unui vapor etc.; tablou de comandă. 3. Placă de lemn pe care este fixat coşul la jocul de baschet. 4. (În sintagma) Panou de tragere (sau de tir) = pânză întinsă pe un cadru de lemn, pe care sunt trasate cercuri concentrice sau diverse figuri, folosită ca ţintă la exerciţiile sau la concursurile de tragere. 5. Element de construcţie în formă de perete plin sau constituit din arce, cu grosimea mică în raport cu celelalte dimensiuni, întrebuinţat la căptuşirea unor elemente de construcţie, la susţinerea unor aparate, la asamblarea cu alte elemente asemănătoare pentru a forma o piesă, un dispozitiv, o construcţie, un sistem tehnic etc. – Din fr. panneau.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PANÓU ~ri n. 1) Suprafaţă plană (de lemn, de metal, de stofă etc.) servind pentru afişarea unor informaţii (afişe, anunţuri, avize, lozinci etc.). 2) Suport de lemn al unui tablou. 3) Prefabricat folosit la construirea clădirilor. 4) Placă de lemn pe care este fixat coşul de baschet. 5): ~ de comandă placă pe care sunt instalate dispozitivele de comandă ale unui sistem tehnic. /<fr. panneau
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

panóu (panóuri), s.n. – Planşă, tablă, tăblie. Fr. panneau.
(Dicţionarul etimologic român)

PANÓU s.n. 1. Planşă, tablă de lemn, de carton etc. fixată pe un perete sau pe suporturi şi folosită pentru afişaj etc. ♢ Panou de comandă = placă de marmură, de bachelită etc. pe care sunt centralizate dispozitivele de comandă ale unei maşini, ale unei uzine etc.; panou de onoare = panou cu fotografii şi informaţii despre evidenţiaţii unei întreprinderi, instituţii etc. 2. Porţiune a unui perete sau a unui tavan despărţită de rest prin elemente de sculptură, de stucatură sau de pictură; (p. ext.) tablou sau ţesătură artificială fixată ca decoraţie pe un perete despărţitor. 3. Tablă mare în faţa căreia este fixat coşul de baschet. ♦ Panou de tragere = ţintă în formă de panou (1), folosită pentru trageri. 4. Element de construcţie plin sau alcătuit din bare, folosit la căptuşirea unui zid, la acoperirea unei deschideri etc. ♦ Panou de exploatare = porţiune dintr-un câmp de exploatare cuprinsă între două galerii. [< fr. panneau].
(Dicţionar de neologisme)

PANÓU s. n. 1. planşă, tablă de lemn, de carton etc. fixată pe un perete sau pe suporturi, pentru afişaj. o ~ de comandă = placă de marmură, de bachelită etc. pe care sunt centralizate dispozitivele de comandă ale unei maşini, ale unei uzine etc.; ~ de onoare = panou cu fotografii şi informaţii despre evidenţiaţii unei întreprinderi, instituţii. 2. porţiune a unui perete sau tavan despărţită de rest prin elemente de sculptură, stucatură ori pictură; (p. ext.) tablou, ţesătură artificială fixată ca decoraţie pe un perete despărţitor. 3. tablă mare în faţa căreia este fixat coşul de baschet. o ~ de tragere = ţintă în formă de panou (1), pentru trageri. 4. element de construcţie plin sau din bare, la căptuşirea unui zid, la acoperirea unei deschideri, la construirea fuzelajelor aeromodelelor etc. (< fr. panneau)
(Marele dicţionar de neologisme)

panóu s. n., art. panóul; pl. panóuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PANÓU s. 1. v. afişier. 2. panou de comandă v. tablou de comandă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pan pano

Cuvinte se termină cu literele: ou nou anou