pantalonului dex - definiţie, sinonime, conjugare

pantalonului

[Sinonime]
PANTALÓN, pantaloni, s.m. 1. (De obicei la pl.) Îmbrăcăminte exterioară care acoperă, de la mijloc în jos, corpul şi fiecare picior în parte; nădrag. ♦ Chiloţi, izmene. 2. Piesă de tablă sau de metal turnat, goală în interior, folosită la bifurcarea unei conducte. – Din ngr. pantalóni, fr. pantalon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PANTALÓN ~i m. mai ales la pl. Obiect de îmbrăcăminte, mai ales bărbătească, care acoperă partea de la brâu în jos a corpului, învelind fiecare picior în parte. /<ngr. pantalóni, fr. pantalon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pantalón (pantalóni), s.m. – Îmbrăcăminte bărbătească de la brîu în jos; nădrag. – Mr. pantalone (< it.). Fr. pantalon. – Der. pantalonar, s.m. (bonjurist; croitor de pantaloni).
(Dicţionarul etimologic român)

PANTALÓN s.m. 1. (Mai ales la pl.) Obiect de îmbrăcăminte (purtat în special de bărbaţi), care acoperă corpul de la brâu în jos. 2. Parte a unui decor de teatru destinat a da perspectivă în deschiderea unei ferestre sau uşi. 3. Piesă care serveşte la bifurcarea unei conducte. [< fr. pantalon, cf. Pantalonepersonaj din comedia bufă italiană].
(Dicţionar de neologisme)

PANTALÓN s. m. 1. (pl.) obiect de îmbrăcăminte, care acoperă corpul de la brâu în jos. 2. parte a unui decor de teatru destinat a da perspectivă în deschiderea unei ferestre sau uşi. 3. piesă care serveşte la bifurcarea unei conducte. 4. tub metalic protector în care se roteşte axul elicei de la unele nave. 5. carenaj profilat care acoperă roata şi jamba unui tren de aterizare neescamotabil. (< fr. pantalon)
(Marele dicţionar de neologisme)

ciorap-pantalóni s. m. pl.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pantalón s. m., pl. pantalóni
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PANTALÓN s. (mai ales la pl.) 1. (pop. şi fam.) nădrag, (prin Ban.) plundăr. (Bărbat cu ~i de doc.) 2. chilot. (Pune-ţi un ~ mai gros.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pan pant panta pantal

Cuvinte se termină cu literele: ui lui ului nului onului