papiotă dex - definiţie, sinonime, conjugare

papiotă

PAPIÓTĂ, papiote, s.f. 1. Sul mic de carton pe care se înfăşoară aţa de cusut; p. ext. aţă de cusut înfăşurată pe acest sul. 2. (Astăzi rar) Sul mic de hârtie pe care femeile îşi răsucesc părul pentru a-l bucla. [Pr.: -pi-o] – Din fr. papillote.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PAPIÓT//Ă ~e f. 1) Tub mic de carton pe care se înfăşoară aţa de cusut. 2) Aţă de cusut înfăşurată pe un astfel de tub. 3) înv. Sul mic de hârtie pe care femeile îşi răsuceau părul pentru a-l bucla. [Sil. -pi-o-] /<fr. papillote
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PAPIÓTĂ s.f. 1. Sul de hârtie pe care se răsuceşte părul pentru a-l ondula. 2. Sul de hârtie pe care se înfăşoară aţa de cusut; (p. ext.) aţa înfăşurată pe acest sul (împreună cu sulul). 3. Hârtie unsă cu grăsime în care se frige carnea sau peştele. [Pron. -pi-o-, var. papiliotă s.f. / < fr. papillote].
(Dicţionar de neologisme)

PAPIÓTĂ s. f. 1. sul de hârtie pe care se răsuceşte părul pentru a-l ondula. 2. sul mic de hârtie pe care se înfăşoară aţa de cusut; (p. ext.) aţa însăşi. 3. hârtie unsă cu grăsime în care se frige carnea sau peştele. (< fr. papillote)
(Marele dicţionar de neologisme)

papiótă s. f. (sil. -pi-o-), pl. papióte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

PAPIÓTĂ s.f. În gastronomie, hârtie albă, decupată, utilizată pentru decorarea osului de cotlet sau de la pulpa de pasăre, când acestea sunt servite la masă; în expr. în papiotă = preparat culinar gătit şi servit în hârtie de pergament sau în folie de aluminiu; fr. en papillote.
(Dicţionar gastronomic explicativ)


Cuvinte care încep cu literele: pa pap papi papio papiot

Cuvinte se termină cu literele: ta ota iota piota apiota