papirus dex - definiţie, sinonime, conjugare

papirus

PAPÍRUS, papirusuri, s.n. 1. Plantă erbacee acvatică cu tulpina formată din foiţe membranoase, care creşte mai ales în Delta Nilului şi în Africa Centrală (Cyperus papyrus). 2. Material sub formă de foiţă, prelucrat din tulpina acestei plante, pe care se scria în antichitate. ♦ Vechi manuscris pe un astfel de material. – Din lat., fr. papyrus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PAPÍRUS ~uri n. 1) Plantă erbacee acvatică a cărei tulpină serveşte la împletirea coşurilor şi la fabricarea foilor de scris. 2) Hârtie de scris obţinută în antichitate din tulpina acestei plante 3) Manuscris vechi realizat pe astfel de hârtie. /<lat., fr. papyrus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PAPÍRUS s.n. Plantă erbacee acvatică din a cărei tulpină membranoasă se scoteau nişte foiţe, folosite în antichitate şi în evul mediu pentru a se scrie pe ele; foiţă, foaie obţinută dintr-o asemenea plantă. ♦ Manuscris scris pe astfel de foi. [Pl. -suri. / < fr., lat. papyrus, cf. gr. papyros].
(Dicţionar de neologisme)

PAPÍRUS s. m. 1. plantă erbacee acvatică din a cărei tulpină membranoasă se scoteau nişte foiţe, folosite în antichitate şi în evul mediu pentru a se scrie pe ele. 2. foiţă din papirus (1). 3. manuscris, text scris pe papirus (2). (< fr., lat. papyrus, gr. papyros)
(Marele dicţionar de neologisme)

papírus s. n., pl. papírusuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pa pap papi papir papiru

Cuvinte se termină cu literele: us rus irus pirus apirus