parada dex - definiţie, sinonime, conjugare
PARÁDĂ, parade, s.f. 1. Festivitate militară la care defilează trupele; defilare a trupelor cu prilejul acestei festivităţi; p. ext. alai, ceremonie; solemnitate, pompă. ♢ Loc. adj. De paradă = de sărbătoare, festiv; pentru ocazii deosebite. ♦ Fig. Atitudine, comportare etc. ostentative, prin care cineva încearcă să facă impresie, să atragă atenţia asupra sa. ♢ Loc. adj. şi adv. De paradă = (care se face) de formă, de ochii lumii. ♢ Loc. adv. Cu paradă = cu ostentaţie, cu importanţă exagerată, ostentativ. ♢ Expr. A face paradă de (sau cu) ceva = a face ceva în mod ostentativ, pentru a produce efect, a se făli cu ceva, a face caz. 2. Mişcare sau ansamblu de mişcări prin care un sportiv (scrimer, boxer etc.) parează o lovitură a adversarului şi încearcă să dea o ripostă. [Var.: (înv. şi reg.): parádie s.f.] – Din germ. Parade, fr. parade.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PARADÁ, paradez, vb. I. Intranz. (Livr. şi ir.) A se arăta, a se pune (ostentativ) în evidenţă, a face caz, paradă de ceea ce face ori spune. – Din fr. parader.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PARÁD//Ă ~e f. 1) Defilare a trupelor militare sau a colectivelor sportive cu ocazia unei sărbători oficiale sau a unei festivităţi. ♢ De ~ de formă; de ochii lumii. 2) Etalare a unui lucru cu scopul de a-l pune în valoare. ♢ A face ~ de (sau cu) ceva a face ceva pentru a produce efect; a pune în valoare cu ostentaţie. 3) Ieşire pe arenă a ansamblului actorilor unui spectacol de circ. 4) (la box, scrimă) Ansamblu de mişcări executate succesiv de unul din sportivi pentru a para o lovitură a adversarului, dându-i o ripostă. /<fr. parade, germ. Parade,
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A PARAD//Á ~éz tranz. A face paradă de ceea ce spune ori face; a se pune în evidenţă. /<fr. parader
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PARÁDĂ s.f. 1. Trecere în revistă a unor trupe care defilează; (p. ext.) ceremonie. ♦ (Fig.) Exhibare (ridicolă) a unui sentiment pe care nu-l simţi cu adevărat. ♢ A face paradă de ceva = a se făli cu ceva. 2. (Sport) Parare, evitare a unei lovituri. ♢ Paradă-ripostă = ansamblu de mişcări care duc repede pe un scrimer din apărare direct în atac. [Pl. -rade, -răzi. / < fr. parade, cf. sp. parada – oprire].
(Dicţionar de neologisme)

PARADÁ vb. I. intr. (Rar) A se arăta (în mod ostentativ); a se afişa. [< fr. parader].
(Dicţionar de neologisme)

PARÁDĂ s. f. 1. trecere în revistă a unor trupe care defilează; (p. ext.) manifestaţie, spectacol destinat a atrage atenţia. 2. (fig.) exhibare a unui sentiment care nu este simţit cu adevărat. o a face ~ de ceva = a se făli cu ceva. 3. mişcare sau ansamblu de mişcări prin care un scrimer, boxer etc. parează o lovitură a adversarului, încercând să dea o ripostă. (< fr. parade, germ. Parade)
(Marele dicţionar de neologisme)

PARADÁ vb. intr. 1. (ir.) a se arăta (în mod ostentativ); a se afişa. 2. (despre trupe) a manevra, a evolua. (< fr. parader)
(Marele dicţionar de neologisme)

parádă s. f., g.-d, art. parádei; pl. paráde
(Dicţionar ortografic al limbii române)

paradá vb., ind. prez. 1 sg. paradéz, 3 sg. şi pl. paradeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PARÁDĂ s. 1. (înv.) parisie. (~ militară.) 2. defilare. (Nu mergem şi noi la ~?) 3. ceremonie, gală. (Uniformă, ţinută de ~.) 4. ceremonie, cinste, fast, pompă, solemnitate. (L-a primit cu multă ~.) 5. v. pompă.
(Dicţionar de sinonime)

PARÁDĂ s. v. alai, cortegiu, suită.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa par para parad

Cuvinte se termină cu literele: da ada rada arada