paralelism dex - definiţie, sinonime, conjugare

paralelism

[Sinonime]
PARALELÍSM, (2) paralelisme, s.n. 1. Proprietate a două drepte sau a două planuri de a fi paralele (1); stare a două sau a mai multor lucruri paralele (2). 2. Comparare a două fiinţe, a două opere, fenomene etc. (pentru a stabili asemănările şi deosebirile dintre ele); paralelă. – Din fr. parallélisme, it. parallelismo.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PARALELÍSM ~e n. 1) Caracter paralel. 2) Stare a două lucruri sau fiinţe comparabile. /<fr. parallélisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PARALELÍSM s.n. Starea a două linii, a două planuri paralele; (p. ext.) corespondenţă între două lucruri, între două persoane situate în comparaţie. ♢ Paralelism psihofizic (sau psihofiziologic) = concepţie dualistă care consideră că fenomenele fiziologice şi cele psihice nu prezintă nici un fel de relaţii cauzale între ele. ♦ Procedeu de compoziţie, specific în general poeziei populare, constând în succesiunea unor sintagme identice sau asemănătoare ca schemă a structurii sintactice. [< fr. parallélisme, cf. gr. parallelismos < para – lângă, allelos – unul cu altul].
(Dicţionar de neologisme)

PARALELÍSM s. n. 1. proprietate a două drepte sau plane de a fi paralele; paralelitate. 2. paralelă (III, 3) o ~ psihofizic (sau psihofiziologic) = concepţie dualistă care consideră că fenomenele fiziologice şi cele psihice nu prezintă nici un fel de relaţii cauzale între ele. 3. compoziţie prin care se alătură două idei, sentimente, aspecte prin construcţii sintactice. ♢ (muz.) mişcare în aceeaşi direcţie a vocilor, fără modificare a intervalelor dintre ele. 4. (biol.) apariţie a unor caractere similare în cursul evoluţiei, în populaţii (specii) înrudite filogenetic. (< fr. parallélisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

paralelísm s. n., pl. paralelísme
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PARALELÍSM s. 1. v. concomitenţă. 2. v. comparaţie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa par para paral parale

Cuvinte se termină cu literele: sm ism lism elism lelism