parascântei dex - definiţie, sinonime, conjugare
PARASCÂNTÉI, parascântei, s.n. Dispozitiv montat la locomotive, la cubilouri etc., care reţine particulele solide incandescente, pentru a preveni incendiile. ♦ Ecran izolant care previne descărcările electrice sau deteriorările pe care acestea le-ar produce. – Para2- + scânteie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PARASCÂNTÉI ~ n. Instalaţie de protecţie împotriva incendiilor (prin reţinerea scânteilor). /para- + scânteie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PARASCÂNTÉIE, parascântei, s.f. Dispozitiv montat la locomotive şi la cubilouri, care reţine particulele solide incandescente, pentru ca acestea să nu iasă pe coş şi să provoace incendii. ♦ Ecran izolant, necombustibil, care previne descărcările electrice sau deteriorările pe care acestea le-ar produce. – Din para1- + scânteie (după fr. pare-étincelles).
(Dicţionarul limbii române moderne)

PARASCÂNTÉI s.n. 1. Ecran izolant, neinflamabil, care împiedică formarea arcurilor electrice între două piese metalice sau deteriorările pe care le-ar putea provoca ele. 2. Dispozitiv montat la un coş pentru reţinerea scânteilor şi a prafului antrenat de gazele de ardere din anumite cuptoare, din focarul unei locomotive etc. [< para- + scântei, după fr. pare-étincelles].
(Dicţionar de neologisme)

PARASCÂNTÉI s. n. 1. ecran izolat neinflamabil, care împiedică formarea arcurilor electrice între două piese metalice sau deteriorările pe care le-ar putea provoca ele. 2. dispozitiv montat la un coş pentru reţinerea scânteilor şi a prafului antrenat de gazele de ardere din anumite cuptoare, din focarul unei locomotive etc. (după fr. pare-étincelles)
(Marele dicţionar de neologisme)

parascântéi s. n. (sil. mf. -scân-), pl. parascântéi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pa par para paras parasc

Cuvinte se termină cu literele: ei tei ntei antei cantei