paravan dex - definiţie, sinonime, conjugare

paravan

[Sinonime]
PARAVÁN, paravane, s.n. 1. Perete subţire sau piesă de mobilier formată dintr-unul sau din mai multe panouri articulate, acoperite cu placaj, pânză, hârtie etc., care desparte un anumit spaţiu dintr-o încăpere. ♦ Fig. Ceea ce ascunde, maschează, împiedică vederea; ceea ce serveşte drept pretext pentru a ascunde o acţiune, o faptă etc. 2. (Rar) Baraj de tablă fixat în pământ în faţa roiurilor de lăcuste călătoare. – Din fr. paravent.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PARAVÁN ~e n. 1) Panou sau perete subţire de lemn sau de stofă care izolează o parte a unei încăperi de restul spaţiului. 2) Obiect care împiedică vederea. 3) fig. Lucru sau persoană care serveşte drept pretext pentru a ascunde un alt lucru sau o altă persoană. /<fr. paravent
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

paraván (paraváne), s.n. – Perete despărţitor, piesă de mobilier care separă o porţiune dintr-o încăpere. Fr. paravent.
(Dicţionarul etimologic român)

PARAVÁN s.n. Perete mobil sau fix prin care se desparte o anumită porţiune dintr-o încăpere. ♦ (Fig.) Ceea ce împiedică vederea. [Pl. -ne, -nuri. / < fr. paravent].
(Dicţionar de neologisme)

PARAVÁN s. n. 1. perete mobil sau fix prin care se desparte o anumită porţiune dintr-o încăpere. 2. (fig.) ceea ce împiedică vederea. (< fr. paravent)
(Marele dicţionar de neologisme)

paraván s. n., pl. paraváne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PARAVÁN s. v. plasă.
(Dicţionar de sinonime)

PARAVÁN s. v. parazăpadă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa par para parav parava

Cuvinte se termină cu literele: an van avan ravan aravan