parcurs dex - definiţie, sinonime, conjugare
PARCÚRGE, parcúrg, vb. III. Tranz. 1. (Adesea fig.) A străbate un drum sau o distanţă (de la un capăt la altul); a se deplasa, a merge (până la capăt). 2. A trece cu privirea sau cu ochii peste ceva, a se uita în treacăt la ceva. ♦ Spec. A citi ceva în grabă şi superficial, a răsfoi o carte, un ziar etc.; p. gener. a citi. 3. A trăi, a petrece un interval de timp într-un anumit loc sau fel. [Var.: (înv.) parcurá vb. I] – Din fr. parcourir (după curge).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PARCÚRS, parcursuri, s.n. Faptul de a parcurge o distanţă, un drum etc.; (concr.) drum, traseu pe care îl străbate sau pe care trebuie să-l străbată cineva sau ceva pentru a ajunge de la un punct la altul. ♢ Loc. adv. Pe parcurs... = în timpul unei călătorii; între timp. ♢ Loc. prep. Pe parcursul... = în limitele..., în cuprinsul, în decursul... ♦ Lungimea unui drum sau a unei traiectorii între două puncte anumite. – Din fr. parcours.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PARCÚRGE parcúrg tranz. 1) (distanţe, drumuri etc.) A trece de la un capăt la altul (sau dintr-o parte în alta); a acoperi. 2) (ziare, reviste, cărţi etc.) A examina, a citi în grabă; a răsfoi; a frunzări. ♢ ~ cu privirea (sau cu ochii) a citi în fugă. /<fr. parcourir
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PARCÚRS ~uri n. 1) v. A PARCURGE. 2) Cale care trebuie străbătută pentru a ajunge de la un punct la altul; traiect. ♢ Pe (tot) ~(ul) în (tot) timpul cât a durat ceva. /<fr. parcours
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

parcúrge (parcúrg, parcúrs), vb. – A străbate, a merge. – Var. parcurge. Fr. parcourir, adaptat la conjug. lui a curge. – Der. parcurs (var. percurs), s.n. (distanţă străbătută).
(Dicţionarul etimologic român)

PARCÚRGE vb. III. tr. 1. A străbate (un drum, o distanţă). 2. A citi, a examina rapid cu privirea; a răsfoi. [P.i. -cúrg, perf.s. -cursei, part. -curs. / după fr. parcourir].
(Dicţionar de neologisme)

PARCÚRS s.n. Drum (de) străbătut; traiect; traseu. ♢ Pe parcurs = în timpul drumului; (p. ext.) între timp, în această perioadă. ♦ (Sport) Traseu cu obstacole, care trebuie urmat de un călăreţ în competiţie. ♦ Lungimea unui drum sau a unei traiectorii între două puncte anumite. [< fr. parcours].
(Dicţionar de neologisme)

PARCÚRGE vb. tr. 1. a străbate (un drum, o distanţă). 2. a citi, a examina rapid cu privirea; a răsfoi. (după fr. parcourir)
(Marele dicţionar de neologisme)

PARCÚRS s. n. 1. drum (de) străbătut; traiect; traseu. o pe ~ = în timpul drumului; (p. ext.) între timp. 2. (sport) traseu cu obstacole care trebuie urmat de un călăreţ în competiţie. 3. lungime a unui drum sau a unei traiectorii între două puncte anumite. (< fr. parcours)
(Marele dicţionar de neologisme)

parcúrge vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. parcúrg, 1 pl. parcúrgem, perf. s. 1 sg. parcurséi, l pl. parcúrserăm; part. parcúrs
(Dicţionar ortografic al limbii române)

parcúrs s. n., pl. parcúrsuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PARCÚRGE vb. 1. a face, a merge, a străbate. (~ zilnic 10 km.) 2. a măsura, a străbate. (~ camera de la un capăt la celălalt.) 3. (SPORT) a acoperi, a străbate. (Atletul a ~ distanţa de 5 000 m în ...) 4. v. cutreiera. 5. v. străbate. 6. v. citi. 7. v. răsfoi.
(Dicţionar de sinonime)

PARCÚRS s. drum, itinerar, rută, traiect, traiectorie, traseu, (astăzi rar) marşrut, (înv., în Mold.) şleau. (~ urmat de un vehicul.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa par parc parcu parcur

Cuvinte se termină cu literele: rs urs curs rcurs arcurs