paria dex - definiţie, sinonime, conjugare
PÁRIA1 s.m. 1. (În India, în concepţia brahmanilor) Persoană care se află în afara castelor şi care este lipsită de orice drepturi; p. ext. grup social din care face parte o astfel de persoană. 2. Fig. Persoană sau colectivitate urgisită, dispreţuită, căreia nu i se recunoaşte nici un drept. [Pr.: -ri-a] – Din fr., it. paria.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PARIÁ2, pariez, vb. I. Intranz. şi tranz. 1. A face (sau a pune) pariu, rămăşag (de obicei pe o sumă de bani). 2. A participa la anumite jocuri de noroc, în special la curse de cai, angajând sume de bani. [Pr.: -ri-a] – Din fr. parier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PÁRIA m. invar. 1) (în India) Persoană aflată în afara castelor şi lipsită de orice drepturi. 2) Grup social format din astfel de persoane. 3) fig. Persoană sau colectivitate desconsiderată şi repudiată. [Sil. -ri-a] /<fr. paria
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A PARI//Á ~éz 1. tranz. A pune pariu; a face rămăşag. Am ~at o sticlă de şampanie. 2. intranz. 1) A încheia un pariu. 2) A afirma cu siguranţă; a fi sigur. 3) A participa la jocurile de noroc, mizând; a ponta. [Sil. -ri-a] /<fr. parier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PARIÁ vb. I. intr., tr. A face un pariu. [Pron. -ri-a, pl.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. parier].
(Dicţionar de neologisme)

PÁRIA s.m. 1. (În India, în concepţia brahmanilor) Om care nu face parte din nici o castă, fiind lipsit de orice drepturi. 2. Om dispreţuit şi ocolit de toţi, care nu are nici un drept. [Pron. -ri-a. / < fr. paria, cf. hind. parayan].
(Dicţionar de neologisme)

PÁRIA1 s. m. inv. 1. (în India, la brahmani) om care nu face parte din nici o castă, lipsit de orice drepturi. 2. (fig.) om dispreţuit de toată lumea, lipsit de drepturi. (< fr., it. paria)
(Marele dicţionar de neologisme)

PARIÁ2 vb. intr., tr. a face un pariu. (< fr. parier)
(Marele dicţionar de neologisme)

pária s. m. (sil. -ri-a)
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pariá vb. (sil. -ri-a), ind. prez. 1 sg. pariéz, 3 sg. şi pl. pariáză, 1 pl. pariém (sil. -ri-em); conj. prez. 3 sg. şi pl. pariéze; ger. pariínd (sil. -ri-ind)
(Dicţionar ortografic al limbii române)

párie1, párii, s.f. (înv.) copie (după un act).
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)

párie2, párii, s.f. (reg.) încheiere a unui pariu; pariere.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
PARIÁ vb. (pop.) a se lega, a se prinde, (înv. şi reg.) a se rămăşi. (Pe cât aţi ~?)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa par pari

Cuvinte se termină cu literele: ia ria aria