parodia dex - definiţie, sinonime, conjugare
PARODIÁ, parodiez, vb. I. Tranz. A imita o operă literară sau maniera de a scrie a cuiva, cu intenţii satirice sau pentru a obţine efecte comice. ♦ A reproduce într-o manieră grotescă gesturile, mişcările sau acţiunile cuiva. [Pr.: -di-a] – Din fr. parodier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PARODÍE, parodii, s.f. 1. Creaţie literară în care se preiau temele, motivele şi mijloacele artistice ale altei opere literare sau ale unui autor în scopul de a obţine un efect satiric sau comic. 2. Imitaţie neizbutită, inferioară sau caricaturală a unui prototip, a unui original. ♦ P. ext. Bătaie de joc. – Din fr. parodie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PARODI//Á ~éz tranz. 1) (opere artistice, mai ales literare, stilurile autorilor) A imita făcând o parodie. 2) (acţiuni, mişcări, gesturi) A reproduce în manieră grotescă (pentru a obţine un efect comic sau satiric). [Sil. -di-a] /<fr. parodier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PARODÍ//E ~i f. 1) Creaţie literară (muzicală sau plastică) în care se imită şi se deformează în mod voit elementele cele mai caracteristice ale operei altui autor, pentru a obţine efecte satirice sau comice. 2) Imitaţie nereuşită sau fără valoare a unui original; caricatură. [G.-D. parodiei]] /<fr. parodie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PARODIÁ vb. I. tr. A face o parodie, a imita ceva cu intenţia de a ridiculiza şi de a obţine efecte comice. [Pron. -di-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. parodier, it. parodiare].
(Dicţionar de neologisme)

PARODÍE s.f. Imitaţie cu intenţie de ridiculizare a unei opere literare serioase. ♦ (P. ext.) Imitaţie nereuşită, inferioară originalului. [Gen. -iei. / < fr. parodie, it. parodia, cf. lat., gr. parodia < para – alături, ode – cântec].
(Dicţionar de neologisme)

PARODÍÁ vb. tr. a imita o operă literară sau maniera unui autor. (< fr. parodier)
(Marele dicţionar de neologisme)

PARODÍE s. f. 1. imitaţie a unei opere literare, cu scopul de a satiriza un autor sau de a realiza efecte comice pe o temă dată. ♢ (p. ext.) imitaţie nereuşită, inferioară originalului. 2. (muz.) piesă cu caracter de glumă, în care se parafrazează una sau mai multe teme. (< fr. parodie, lat., gr. parodia)
(Marele dicţionar de neologisme)

parodiá vb. (sil. -di-a), ind. prez. 1 sg. parodiéz, 3 sg. şi pl. parodiáză, 1 pl. parodiém (sil. -di-em); conj. prez. 3 sg. şi pl. parodiéze; ger. parodiínd (sil. -di-ind)
(Dicţionar ortografic al limbii române)

parodíe s. f., art. parodía, g.-d. art. parodíei; pl. parodíi, art. parodíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PARODIÁ vb. (rar) a parodiza. (A ~ o poezie.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa par paro parod parodi

Cuvinte se termină cu literele: ia dia odia rodia arodia