partida dex - definiţie, sinonime, conjugare

partida

[Sinonime]
PARTÍDĂ, partide, s.f. 1. Desfăşurare completă a unui joc distractiv sau sportiv, cu toate fazele lui succesive, în urma cărora se stabilesc câştigătorii; întrecere sportivă; meci. ♢ Expr. (Fam.) A pierde partida = a nu reuşi într-o acţiune sau într-o întreprindere, a suferi un eşec, a nu avea nici o şansă. ♦ Petrecere, distracţie în grup, organizată după un anumit program. O partidă de vânătoare. 2. Căsătorie sau proiect de căsătorie (avantajos); p. ext. persoană vizată pentru un proiect de căsătorie. 3. (Înv.) Partid; grupare, tabără. ♢ Expr. A fi de partida cuiva = a fi partizanul unei grupări. A lua partida cuiva = a trece de partea cuiva, a lua apărarea cuiva. 4. (Cont.) Cont. ♢ (Contabilitate în) partidă dublă = metodă de evidenţă contabilă în care înregistrarea operaţiilor se face concomitent în debitul unui cont şi în creditul altui cont. (Contabilitate în) partidă simplă = metodă de evidenţă contabilă în care înregistrarea se face fie numai în debitul unor conturi, fie numai în creditul altor conturi. 5. Cantitate de mărfuri vândută sau cumpărată o dată. 6. Parte dintr-o compoziţie muzicală executată de unul dintre membrii unui ansamblu, care execută această parte. [Pl. şi: (4) partizi] – Din ngr. partídha, it. partita, fr. partie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PARTÍD//Ă ~e f. 1) Durată a unui joc sportiv sau distractiv, la sfârşitul căreia se stabilesc câştigătorii. ~ de tenis. ~ de baschet.A pierde ~a a suferi un eşec. 2) Divertisment concret cu participarea mai multor persoane. 3) Căsătorie contractată în urma unor demersuri prealabile. 4) Persoană care constituie obiectul contractării unei asemenea căsătorii. 5) Fragment al unei partituri destinate unui interpret dintr-un ansamblu sau unui grup de interpreţi, care cântă la unison. 6) Sistem de evidenţă a unor operaţii financiare; cont. 7) (în comerţ) Cantitate dintr-o marfă venită în acelaşi timp de la fabrică sau pusă odată în vânzare; lot. [G.-D. partidei] /<ngr. partídha, fr. partie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PARTÍDĂ s.f. 1. Desfăşurare completă a unui joc. ♦ Îndeletnicire plăcută în grup, organizată din timp. 2. Căsătorie sau proiect de căsătorie; (p. ext.) persoană vizată pentru un asemenea proiect. 3. Cont. 4. Cantitate de mărfuri vândute sau cumpărate o dată. 5. Notele executate de unul dintre membrii unui ansamblu sau de un grup la unison. [< ngr. partida, cf. it. partita].
(Dicţionar de neologisme)

PARTÍDĂ s. f. 1. desfăşurare completă a unui joc. ♢ îndeletnicire plăcută în grup, organizată din timp. 2. (proiect de) căsătorie; (p. ext.) persoană vizată. 3. sistem de contabilitate pe categorii de operaţii economice. ♢ cont. 4. cantitate de mărfuri vândute sau cumpărate o dată. 5. (muz.) parte dintr-o compoziţie executată de unul dintre membrii unui ansamblu sau de un grup la unison; grup de instrumente din aceeaşi familie, aparţinând unui ansamblu, care execută această parte. (< ngr. partida, it. partita)
(Marele dicţionar de neologisme)

partídă (joc, căsătorie, marfă, grup instrumental) s. f., g.-d. art. partídei; pl. partíde
(Dicţionar ortografic al limbii române)

partídă (cont.) s. f., pl. partízi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PARTÍDĂ s. 1. v. meci. 2. (rar) talon. (~ la unele jocuri de cărţi.) 3. v. grupare. 4. (POL.) facţiune. (Aparţine ~ adverse.) 5. v. căsătorie. 6. v. cont.
(Dicţionar de sinonime)

PARTÍDĂ s. v. partid.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa par part parti partid

Cuvinte se termină cu literele: da ida tida rtida artida