parveni dex - definiţie, sinonime, conjugare
PARVENÍ, parvín, vb. IV. Intranz. 1. A ajunge, fără merite deosebite, prin mijloace neoneste sau printr-un concurs favorabil de împrejurări, la o bună situaţie materială, politică sau socială; a pătrunde într-o pătură socială înaltă; a se ajunge. 2. (Franţuzism) A reuşi, a izbuti. 3. (Despre ştiri, scrisori etc.) A ajunge la destinaţie, a fi remis destinatarului. ♦ (Despre lumină, zgomote etc.) A se propaga prin spaţiu până la un anumit punct, a se face simţit. – Din fr. parvenir.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PARVENÍ parvín intranz. 1) A obţine pe căi necinstite o situaţie materială nemeritată; a se căpătui; a ajunge. 2) (despre ştiri, scrisori etc.) A ajunge la destinaţie. 3) (mai ales despre zgomote) A se răspândi, venind de departe; a ajunge. /<fr. parvenir
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

parvení (parvín, parvenít), vb. – A se ajunge; a izbuti, a reuşi. – Var. înv. perveni. Fr. parvenir şi var. din lat. pervenire (la Alecsandri), adaptat la vb. veni. – Der. parvenit, s.m. (ajuns, îmbogăţit de curînd), din fr. parvenu.
(Dicţionarul etimologic român)

PARVENÍ vb. IV. intr. 1. A se ridica, a ajunge la o situaţie bună fără a avea merite deosebite; a se îmbogăţi. 2. A-şi atinge scopul, a reuşi, a izbuti. 3. (Despre ştiri) A ajunge (la destinaţie). [P.i. parvín. / < fr. parvenir].
(Dicţionar de neologisme)

PARVENÍ vb. intr. 1. a se ridica, a ajunge la o situaţie materială sau socială bună fără a avea merite deosebite şi folosind mijloace necinstite; a se îmbogăţi. 2. a-şi atinge scopul, a reuşi, a izbuti. 3. (despre ştiri, scrisori etc.) a ajunge (la destinaţie). (< fr. parvenir)
(Marele dicţionar de neologisme)

parvení vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. parvín, imperf. 3 sg. parveneá; conj. prez. 3 sg. şi pl. parvínă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PARVENÍ vb. 1. v. îmbogăţi. 2. v. ajunge.
(Dicţionar de sinonime)

PARVENÍ vb. v. ajunge, izbuti, reuşi, sosi.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa par parv parve parven

Cuvinte se termină cu literele: ni eni veni rveni arveni