parvenire dex - definiţie, sinonime, conjugare
PARVENÍ, parvín, vb. IV. Intranz. 1. A ajunge, fără merite deosebite, prin mijloace neoneste sau printr-un concurs favorabil de împrejurări, la o bună situaţie materială, politică sau socială; a pătrunde într-o pătură socială înaltă; a se ajunge. 2. (Franţuzism) A reuşi, a izbuti. 3. (Despre ştiri, scrisori etc.) A ajunge la destinaţie, a fi remis destinatarului. ♦ (Despre lumină, zgomote etc.) A se propaga prin spaţiu până la un anumit punct, a se face simţit. – Din fr. parvenir.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PARVENÍRE s.f. Acţiunea de a parveni şi rezultatul ei. – V. parveni.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PARVENÍ parvín intranz. 1) A obţine pe căi necinstite o situaţie materială nemeritată; a se căpătui; a ajunge. 2) (despre ştiri, scrisori etc.) A ajunge la destinaţie. 3) (mai ales despre zgomote) A se răspândi, venind de departe; a ajunge. /<fr. parvenir
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

parvení (parvín, parvenít), vb. – A se ajunge; a izbuti, a reuşi. – Var. înv. perveni. Fr. parvenir şi var. din lat. pervenire (la Alecsandri), adaptat la vb. veni. – Der. parvenit, s.m. (ajuns, îmbogăţit de curînd), din fr. parvenu.
(Dicţionarul etimologic român)

PARVENÍ vb. IV. intr. 1. A se ridica, a ajunge la o situaţie bună fără a avea merite deosebite; a se îmbogăţi. 2. A-şi atinge scopul, a reuşi, a izbuti. 3. (Despre ştiri) A ajunge (la destinaţie). [P.i. parvín. / < fr. parvenir].
(Dicţionar de neologisme)

PARVENÍRE s.f. Acţiunea de a parveni şi rezultatul ei. [< parveni].
(Dicţionar de neologisme)

PARVENÍ vb. intr. 1. a se ridica, a ajunge la o situaţie materială sau socială bună fără a avea merite deosebite şi folosind mijloace necinstite; a se îmbogăţi. 2. a-şi atinge scopul, a reuşi, a izbuti. 3. (despre ştiri, scrisori etc.) a ajunge (la destinaţie). (< fr. parvenir)
(Marele dicţionar de neologisme)

parvení vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. parvín, imperf. 3 sg. parveneá; conj. prez. 3 sg. şi pl. parvínă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

parveníre s. f., g.-d. art. parvenírii
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PARVENÍ vb. 1. v. îmbogăţi. 2. v. ajunge.
(Dicţionar de sinonime)

PARVENÍ vb. v. ajunge, izbuti, reuşi, sosi.
(Dicţionar de sinonime)

PARVENÍRE s. v. îmbogăţire.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa par parv parve parven

Cuvinte se termină cu literele: re ire nire enire venire