pasaj dex - definiţie, sinonime, conjugare

pasaj

[Sinonime]
PASÁJ, pasaje, s.n. 1. Spaţiu amenajat între două rânduri de clădiri sau coridor al unei clădiri aşezat la nivelul străzii, pe care trec pietoni sau, rar, vehicule dintr-o stradă în alta; p. gener. loc de trecere. ♦ Porţiune de stradă cu marcaje speciale, folosită ca loc de traversare pentru pietoni. ♦ Încrucişare la niveluri diferite între două sau mai multe căi de circulaţie rutieră sau între un drum rutier şi o cale ferată. 2. Fragment dintr-un text scris. ♦ Succesiune melodică într-o compoziţie muzicală, formată din note scurte şi rapide, care face trecerea între diferitele teme ale piesei. 3. Migraţiune periodică a păsărilor. ♢ Loc. adj. De pasaj = care este în trecere printr-o anumită ţară în perioada migraţiunilor. ♦ Cârd, stol (aflat în migraţie). 4. Trecere a metalelor, a fibrelor textile etc. printre doi sau mai mulţi cilindri metalici aşezaţi în laminor la distanţă reglabilă şi care se rotesc în sens invers. [Var.: (rar) paságiu s.n.] – Din fr. passage, it. passagio, germ. Passage.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PASÁJ1 ~e n. 1) Stradă mică care uneşte două artere de circulaţie, aflată între două rânduri de clădiri şi folosită de pietoni ca loc de trecere dintr-o stradă în alta. 2) Loc special de traversare a unei străzi prevăzut cu indicaţii sau marcaje speciale. 3) Încrucişare la diferite niveluri a două (sau mai multe) căi de comunicaţie. /<fr. passage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PASÁJ2 ~e n. Deplasare periodică în masă a păsărilor călătoare dintr-o regiune în alta. /<fr. passage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PASÁJ3 ~e n. Fragment dintr-o operă. /<fr. passage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PASÁJ s.n. 1. (Rar) Trecere. ♦ Spaţiu (acoperit care traversează o clădire sau un grup de clădiri) rezervat numai pietonilor pentru a trece dintr-o stradă în alta. ♦ Încrucişarea unui drum cu o cale ferată, a două drumuri sau a două căi ferate. ♦ Trecerea fără oprire a unui tren printr-o staţie de cale ferată. ♦ (Geogr.) Trecătoare, pas. 2. Fragment (mai lung) citat, indicat undeva dintr-o scriere. ♦ Frază melodică a unei compoziţii. 3. Migraţiunea periodică a păsărilor. [Pl. -je, var. pasagiu s.n. / < fr. passage, it. passaggio].
(Dicţionar de neologisme)

PASÁJ s. n. 1. spaţiu (acoperit) rezervat numai pietonilor pentru a trece dintr-o stradă în alta. 2. încrucişare a unui drum cu o cale ferată, a două drumuri sau a două căi ferate. ♢ trecere fără oprire a unui tren printr-o staţie de cale ferată. 3. (geogr.) trecătoare, pas3 (1). 4. fragment (mai lung) citat dintr-o altă lucrare. ♢ frază melodică a unei compoziţii. 5. migraţiune periodică a păsărilor. 6. (echit.) alură a calului constând într-un trap scurt, mai cadenţat şi mai elevat. ♢ spaţiu al manejului în care se execută acest mers. (< fr. passage, it. passaggio, germ. Passage)
(Marele dicţionar de neologisme)

pasáj s. n., pl. pasáje
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PASÁJ s. 1. trecere. (Un ~ pentru călători.) 2. v. parte. 3. extras, fragment, (înv.) pont. (Un ~ dintr-o scriere.) 4. v. trecere.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pas pasa

Cuvinte se termină cu literele: aj saj asaj