pasarelă dex - definiţie, sinonime, conjugare

pasarelă

PASARÉLĂ, pasarele, s.f. 1. Podeţ mobil care leagă de chei puntea unui vapor ancorat; platformă situată la oarecare înălţime de puntea unui vas, unde se află camera hărţilor şi a instrumentelor de navigaţie. 2. Pod îngust aşezat la înălţime peste o linie de cale ferată, peste un canal etc. pentru a permite trecerea pietonilor. 3. Galerie acoperită sau punte îngustă care face legătura dintre două clădiri sau două aripi ale aceleiaşi clădiri la nivelul aceloraşi etaje. – Din fr. passerelle.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PASARÉL//Ă ~e f. 1) Punte mobilă care face legătura dintre chei şi bordul unei nave ancorate. 2) Pod îngust pentru pietoni, situat la înălţime peste o cale de comunicaţie. 3) Trecere care uneşte două clădiri sau două părţi ale aceleeaşi clădiri la nivelul etajelor. 4) Platformă mai înălţată de pe puntea superioară a unei nave, unde îşi face serviciul ofiţerul de cart sau timonierul. 5) Construcţie specială care susţine proiectoarele într-o sală de spectacole sau într-un studio cinematografic. /<fr. passerelle
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PASARÉLĂ s.f. 1. Punte mobilă folosită pentru urcarea sau coborârea de pe o navă. ♦ Platformă pe puntea de sus a unei nave, unde stă ofiţerul de cart sau timonierul. 2. Pod îngust pentru pietoni care trece peste o linie ferată, peste o şosea etc.; legătură între două clădiri la nivelul etajelor. [Var. paserelă s.f. / < fr. passerelle].
(Dicţionar de neologisme)

PASARÉLĂ s. f. 1. punte mobilă pentru urcarea sau coborârea de pe o navă. ♢ platformă pe puntea de sus a unei nave, unde stă ofiţerul de cart sau timonierul. 2. pod îngust, pentru pietoni, peste o linie ferată, o şosea etc. 3. legătură între două clădiri la nivelul etajelor. (< fr. passerelle)
(Marele dicţionar de neologisme)

pasarélă s. f., g.-d. art. pasarélei; pl. pasaréle
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pa pas pasa pasar pasare

Cuvinte se termină cu literele: la ela rela arela sarela